MonPlaneta
Descriuen les zones d’alguns planetes llunyans on hi podria haver vida

Un equip d’investigadors de la Universitat de Califòrnia – Irvine, als Estats Units, han descrit les zones d’alguns planetes llunyans on hi podria haver vida. Es tracta de les conegudes com a ‘zones terminador’ que, com expliquen en un article a ‘The Astrophysical Journal’, són els anells que hi ha entre la part il·luminada i la fosca d’aquests mons i on l’aigua podria estar en estat líquid.

Mig planeta de dia i mig de nit

Aquestes zones es troben als planetes que, com passa amb la Lluna respecte la Terra, sempre ofereixen la mateixa cara a l’estrella que orbiten. Així a mig planeta és sempre de dia i a l’altre sempre és de nit, excepte en una zona crepuscular que separa aquestes dues àrees i on les temperatures podrien ser ni massa elevades ni massa baixes, permetent que l’aigua fos líquida, un pas que es considera primordial per al desenvolupament de la vida.

Els autors d’aquest estudi han modelat el clima de les zones terminador dels planetes fent servir eines que, habitualment, es fan servir per al clima de la Terra. Els seus resultats són, probablement, la primera demostració que aquest tipus de planetes podrien tenir climes habitables a les zones terminador, cosa que els posaria a la llista de planetes prioritaris per a la recerca de vida juntament amb, per exemple, els planetes oceànics.

Imatge artística d’un possible planeta totalment cobert d’aigua

Identificant els ‘planetes terminador’ que podrien tenir vida

Un element molt important d’aquesta recerca era trobar quin tipus de planeta amb zona terminador podia tenir aigua líquida. Si el planeta estigués cobert d’aigua gairebé completament, la que estigués mirant a l’estrella s’evaporaria i el cobriria tot d’una capa espessa de vapor d’aigua. Si hi hagués terres emergides, en canvi, això no passaria, i com més terra més probabilitat que estiguem davant d’un ‘terminador habitable’.

Gràcies a aquesta aportació, els astrònoms podran tenir en compte els planetes terminador en les seves cerques de senyals de vida, ja que les biosignatures podrien ser presents només a regions molt concretes.

Més notícies
La Gran Font Prismàtica del parc de Yellowstone (EUA) és molt semblant, segons els científics, a com eren els oceans de la Terra quan hi va aparèixer la vida | Carsten Steger / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Identifiquen el que podria ser l’origen de la vida a la Terra

Trobar aquesta substància a altres planetes també podria voler dir que els organismes vius són a punt d'aparèixer-hi
:  - Mobile
Aquest descobriment pot haver eliminat un dels principals impediments per a la colonització de la Lluna | Agència Espacial Europea

La Lluna té fosses i coves amb temperatures perfectes per a la vida

Aquests indrets, a uns 17ºC, poden ser ideals per construir-hi habitatges humans permanents
:  - Mobile
El telescopi GOTO durant la nit, a l'illa de La Palma | GOTO

La intel·ligència artificial ajudarà a cercar vida extraterrestre

Els projectes que busquen civilitzacions alienígenes es doten d'algoritmes d'aprenentatge automàtic per processar les dades
:  - Mobile
La vida podria haver-se originat a molts altres planetes a més del nostre, però la forma que pugui haver pres és un misteri | Pixabay

Un equip d’astrobiòlegs mira de predir com és la vida fora de la Terra

Està creant eines per identificar patrons químics de com es podria haver desenvolupat
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa