MonPlaneta
Descobreixen el primer cinturó de radiació fora del Sistema Solar

Per primer cop, un equip d’astrònoms ha descobert un cinturó de radiació a fora del Sistema Solar. Segons expliquen en un article publicat a la revista ‘Nature, aquesta característica pot ajudar a comprendre millor quina és la composició i l’entorn d’aquest cos, que és aproximadament de la mida de Júpiter i que es troba a uns 18 anys-llum de nosaltres.

Si hi ha camp magnètic, hi ha cinturó de radiació

Tots els planetes del Sistema Solar que tenen un camp magnètic tenen un cinturó de radiació. Quan els electrons es mouen, emeten ones de ràdio, i és per això que aquesta radiació permet obtenir informació sobre la forma del camp magnètic, l’estructura interna de l’objecte i, fins i tot, podria arribar a permetre saber si té altres cossos orbitant-lo.

En el cas de la Terra, s’anomenen cinturons de Van Allen i són capturats del Sol i, a Júpiter, són d’Io, una de les seves llunes. El camp magnètic captura els electrons, que formen una mena de bombolla al voltant dels planetes. Per trobar-ne de semblants però fora del Sistema solar, Sls investigadors van observar LSR J1835+3259 amb una xarxa de 39 radiotelescopis d’arreu del món.

La diferència entre una nana marró i un súper-Júpiter pot ser molt petita i encara n'hem d'aprendre moltes coses | Pxhere
La diferència entre una nana marró i un súper-Júpiter pot ser molt petita i encara n’hem d’aprendre moltes coses | Pxhere

Una possible estrella fallida

Gràcies a això, van poder identificar un cinturó molt semblant al de Júpiter però 10 milions de vegades més brillant. Tenint en compte que es calcula que el planeta té una mida semblant a la del planeta més gran del Sistema Solar però que té una massa 80 cops superior, es pensa que o bé és una nana marró enorme, un cos massa petit com per dur a terme la fusió de l’hidrogen, o bé una estrella extremadament petita.

A més d’aquest dubte, un dels misteris més grans que envolten aquest cinturó de radiació és d’on provenen els seus electrons. Aquest cos no sembla que orbiti una estrella, perquè potser n’és una, però tampoc no emet flamarades. Així doncs, una de les possibles explicacions és que, com passa a Júpiter, provinguin d’un planeta o un satèl·lit volcànic proper.

En qualsevol cas, gràcies a aquest descobriment, els investigadors disposen d’un altre factor a tenir en compte a l’hora d’interpretar les dades dels exoplanetes que examinen. Així, encara que no puguin detectar els cinturons de radiació directament, podrien arribar a deduïr-ne l’existència.

Més notícies
Antenes de l'ALMA durant la nit al desert d'Atacama
Ja s’han descobert prop de 4.000 exoplanetes
Des de 1992, quan es va descobrir el primer, la millora dels telescopis i dels sistemes de detecció han fet que el nombre de planetes que coneixem fora del nostre Sistema Solar creixi exponencialment
El Telescopi Espacial James Webb ha aconseguit observar un planeta fora del sistema solar | NASA / ESA / CSA
El James Webb aconsegueix la primera imatge directa d’un exoplaneta
El telescopi espacial continua donant mostres del seu enorme potencial
El Telescopi Espacial James Webb ens duu aquesta imatge dels inicis de la formació d'una estrella | NASA/ESA/CSA/STScI
La imatge fascinant d’una estrella naixent en un ‘rellotge de sorra’ còsmic
El Telescopi Espacial James Webb captura els primers moments de la vida d'un astre
Representació d'un planeta rocós orbitant una estrella de classe K
Un senyal de ràdio duu a identificar un exoplaneta de la mida de la Terra
Podria tenir camp magnètic i fins i tot una atmosfera i és a 12 anys-llum de nosaltres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa