MonPlaneta
Un astrofísic resol dos enigmes molt importants de la ciència planetària

L’astrofísic nord-americà Stephen Kane, de la Universitat de Califòrnia – Riverside, ha aconseguit resoldre dos enigmes molt importants en la ciència planetària, que estudia la formació d’aquests cossos celests i les seves interaccions entre ells i amb el seu entorn. En un article publicat a ‘Planetary Science Journal’, explica com s’ha ajudat d’una simulació per millorar la comprensió del cinturó d’asteroides, que ocupa un ‘espai desaprofitat’ al mig del Sistema Solar i que, alhora, fa de frontera entre planetes que tenen característiques molt diferents.

Planetes molt diferents i un espai ‘buit’ entremig

A la banda més propera al Sol hi ha els planetes rocosos o terrestres, el més gros dels quals és el nostre, la Terra. L’altra banda del cinturó, en canvi, és el reialme dels gegants gasosos el més petit dels quals, Neptú, és quatre cop més ample i té una massa 17 vegades superior a la de la Terra. A altres sistemes, però, hi hi ha planetes ocupant l’espai intermig: les anomenades súper-Terres, de què se n’han descobert unes quantes durant els darrers anys. El lloc on hi hauria d’haver un planeta així és, justament, entre Mart i Júpiter, on hi ha el cinturó d’asteroides.

Reproducció artística de la súper-Terra orbitant la nana vermella | Gabriel Pérez Díaz, SMM (IAC)
Reproducció artística d’una súper-Terra orbitant una nana vermella | Gabriel Pérez Díaz, SMM (IAC)

La presència d’un altre planeta seria catastròfica

Les simulacions de Kane, però, demostren que hauríem de donar gràcies que, en comptes d’una súper-Terra, entre el planeta roig i el gegant del nostre sistema només hi hagi roques. Si no fos així, l’arquitectura de tot el nostre veïnat planetari seria molt diferent i la Terra també, fins al punt que, molt probablement, mai no hi hauria hagut vida.

L’astrofísic va mirar de saber què passaria si hi hagués un planeta amb diverses masses i com això afectaria les òrbites de tots els altres planetes. Pel que sembla, l’afectació que tindria en Júpiter ja seria suficient per desestabilitzar tot el Sistema Solar. Tenint en compte que aquest planeta és molt més gros que tots els altres junts, amb una massa de 318 vegades la de la Terra, la seva influència gravitacional és enorme, i qualsevol pertorbació que pateixi pot repercutir en tota la resta.

A l’Univers hi ha sistemes planetaris molt diferents

De fet, segons la massa i la localització exacta d’aquesta súper-Terra, la influència de la seva simple existència en Júpiter podria ser tan gran que Mercuri, Venus i fins i tot la Terra podrien ser expulsats del Sistema Solar. És el mateix que podria passar tant a Urà com a Neptú, que també podrien acabar vagant per l’espai exterior. En el procés, a més, l’òrbita del nostre planeta canviaria fins a fer-lo molt menys habitable o, molt probablement, exterminant qualsevol forma de vida que hi pugui haver.

Una informació molt important per al coneixement dels sistemes solars

Més enllà de la curiositat que desperta aquest escenari hipotètic, aquest estudi és important a l’hora de saber quins planetes fora del nostre sistema solar podrien contenir vida. Els móns com Júpiter, gegants gasosos que es troben lluny de les seves estrelles, només es troben en un 10% de les vegades, però la seva presència pot ser decisiva a l’hora de donar als planetes rocosos propers òrbites estables i, per tant, més aptes per a la vida. En aquest sentit, l’ordre del nostre Sistema Solar és òptim i funciona com un engranatge per donar les condicions perfectes per a la vida a la Terra. Qualsevol canvi, però, podria destruir aquest equilibri.

Més notícies
Quaoar té un anell que, fins ara, es pensava que era impossible que pogués tenir | ESA
Descobreixen un anell ‘impossible’ al voltant d’un planeta minúscul
Els astrònoms no troben cap explicació a la seva formació, que desafia les teories considerades vàlides fins ara
La superfície de Ryugu | Agència Espacial Japonesa
L’asteroide Ryugu obre una porta a l’origen del Sistema Solar
Les mostres analitzades a la Terra indiquen que són una relíquia molt ben conservada dels inicis del nostre racó de l'univers
Reconstrucció artística del pas de la sonda New Horizons per Plutó | NASA
Un equip de científics insisteix: Plutó és un planeta de ple dret
Consideren que la Unió Astronòmica Internacional fa servir una definició basada en l'astrologia i no en la ciència
Diverses simulacions de les imatges de forats negres que es podrien obtenir amb l'EHI
El misteriós “novè planeta” del Sistema Solar podria ser un forat negre antic i minúscul
Una nova teoria proposa que l'origen de la gravetat que afecta els objectes del cinturó de Kuiper podria explicar-se per la presència d'un vestigi del Big Bang

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa