L’agència espacial russa Roscosmos va informar aquest dissabte que una altra de les seves naus ha perdut pressió al seu sistema de refrigeració extern mentre es troba acoblada a l’Estació Espacial Internacional (ISS). A diferència de l’incident que va tenir lloc el passat mes de desembre, però, en aquest cas l’afectat és un transport de subministraments no-tripulat del tipus Progress.
Un incident que no suposarà cap problema
Segons han informat en comunicats diferents tant Roscosmos com la NASA, els set habitant que hi ha actualment a l’ISS no corren cap perill per aquesta fuita i, de fet, l’enclusa entre la nau Progress i la plataforma orbital està oberta. Tot i que inicialment la informació dels canals oficials russos era poc precisa pel que fa a l’incident, l’excap del servei de premsa de l’agència espacial russa, Dmitri Strugovets, va explicar més tard que s’havia produït una fuita de refrigerant i que la nau Progress l’havia perdut tot.

L’agència, a més, va afirmar dissabte mateix que aquest incident no afectarà el bon funcionament de l’ISS. De fet la nau ja ha estat omplerta de deixalles i altre material de rebuig de la plataforma orbital i durant aquesta setmana se’n separarà i reentrarà a l’atmosfera, desintegrant-se en el procés. Això, però, no vol dir que el que ha passat no sigui preocupant.
Dubtes sobre la versió oficial de l’incident de desembre
Pensant en l’incident de desembre, la possibilitat que dues naus russes a l’ISS hagin patit una fuita de refrigerant a causa de l’impacte d’un micrometeorit sembla poc plausible. Aquesta va ser l’explicació que va donar Roscosmos als problemes que va patir fa dos mesos i que van obligar a dur a terme una operació de rescat, però aquest nou incident i el fet que Rússia mai no mostrés imatges de l’impacte fa pensar que, en realitat, tots dos casos es podrien deure a un mateix defecte de fabricació.

El darrer cas d’una llarga llista de problemes
Aquests dos darrers casos, a més, són només els últims d’una llista prou llarga de problemes que s’han experimentat durant els darrers anys. El 2018, per exemple, la fallada d’un propulsor d’un mòdul Soyuz va obligar un cosmonauta i un astronauta a fer una tornada d’emergència a la Terra; més endavant, el 2021, el mòdul Nauka, que va arribar a l’estació 14 anys tard, també va patir un problema amb els propulsors.
Tot plegat es consideren senyals clars que la indústria espacial russa no només fa servir una infraestructura antiga i tecnologies dels anys 80 i 90 sinó que, a més, té problemes de fabricació i de control de qualitat a causa d’uns pressupostos massa magres.