MonPlaneta
Aconsegueixen fer una foto de prop de Deimos, una de les llunes de Mart

La sonda Hope dels Emirats Àrabs Units ha aconseguit fer la primera fotografia d’alta resolució i de prop de la cara ‘externa’ de Deimos, una de les llunes de Mart. Gràcies a això, els investigadors han pogut comprovar que la seva composició és, molt probablement, semblant a la del planeta, cosa que dóna credibilitat a la teoria que Deimos es va formar juntament amb Mart, en comptes de ser un asteroide que va quedar atrapat a la seva òrbita.

Un asteroide que sempre mostra la mateixa cara

Com passa amb la Lluna, Deimos orbita Mart en rotació síncrona, és a dir, que tant des del planeta com des des les òrbites baixes sempre se’n veu la mateixa cara. La Hope, però, té una òrbita inusualment alta i elongada, que el duu fins a 40.000 quilòmetres sobre la superfície. És per això que ha pogut veure Deimos des de sobre i mostrar la cara oculta d’aquest asteroide de 12,4 quilòmetres de diàmetre, amb Mart de fons.

La sonda fins i tot ha aconseguit imatges en 3D del satèl·lit | Emirates Mars Mission
La sonda fins i tot ha aconseguit imatges en 3D del satèl·lit | Emirates Mars Mission

Una de les moltes activitats de la sonda Hope

La fotografia va ser feta durant el pas de la sonda Hope a prop de Deimos el passat 10 de març, i l’equip de control de missió va fer servir els tres instruments que duu per obtenir tantes lectures com van poder, de l’espectre infraroig fins a l’ultravioleta. Els colors obtinguts són, precisament, el que ha fet pensar als inestigadors que el material de què està format és semblant al de la superfície de Mart, i no de les roques riques en carboni que es troben sovint als asteroides.

Aquesta fotografia, és clar, és només una de les moltes coses que està fent la sonda Hope. Llençada el juiol de 2020, va arribar a Mart el febrer de 2021 i des d’aleshores ha estudiat l’atmosfera de Mart, especialment les variacions estacionals i els patrons meteorològics. No obstant això, quan es va presentar l’oportunitat d’observar Deimos de prop, el control de missió va decidir aprofitar-la.

Més notícies
Els cràters deixats per un dels impactes meteòrics captats per l'InSight | JPL / NASA / Universitat d'Arizona
La NASA grava el so de meteorits impactant a Mart
El mòdul InSight ha detectat quatre col·lisions durant els darrers dos anys
La sorra de Mart podria haver estat formada, en part, pels asteroides que han bombardejat la seva supefície | UB
Part de la sorra de Mart podria haver estat creada per asteroides
La seva caiguda va donar forma al planeta fins i tot molt després de l'impacte
Un 'selfie' fet pel mòdul Insight| NASA
Detecten per primer cop terratrèmols travessant el centre de Mart
Això ha permès determinar quina és la composició del nucli del planeta
Poder cultivar arròs a Mart seria un avenç importantíssim per a la seva colonització | Gaurav_Dhwaj_Khadka / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Els sòls de Mart podrien ser aptes per al cultiu d’arròs
Un nou estudi afirma que té tots els nutrients necessaris però també un inconvenient que caldria superar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa