MonPlaneta
VÍDEO | La llúdriga gegant, que es creia extingida a Argentina, reapareix per a sorpresa de tothom
  • CA

La Fundación Rewilding Argentina va anunciar fa poc que havia descobert una llúdriga gegant en estat salvatge al parc nacional Impenetrable d’aquest país d’Amèrica del Sud i que, fins i tot, havia aconseguit gravar-ne imatges en vídeo. Una notícia extraordinària tenint en compte que, a l’Argentina, no es veia cap exemplar de l’espècie des dels anys vuitanta i es pensava que, a causa de la destrucció dels seus hàbitats i l’activitat dels caçadors, s’havia extingit al país. Al lloc on va ser observada la llúdriga gegant, a més, el riu Bermejo, feia més d’un segle que no se n’havia vist cap. Va ser el mateix director de conservació de la Fundació Rewilding, Sebastián Di Martino qui, mentre anava amb caiac, va topar amb l’animal i va quedar lògicament molt sorprès.

La reaparició de la llúdriga gegant és un misteri, i les dues possibles explicacions són pràcticament igual de sorprenents. D’una banda, les poblacions més properes al riu Bermejo que es coneixen són al Pantanal, al Paraguai, a una distància de més de 1.000 quilòmetres; de l’altra, també seria possible que fos un exemplar d’una població nativa que, per casualitat, hagués aconseguit no ser vista pels humans durant més d’un segle. Tot i que aquesta segona opció sembla poc probable, no seria excepcional: el parc nacional Impenetrable va ser creat el 2014 per protegir la biodiversitat d’una gran porció intacte del bosc del Gran Chaco, que es considera un dels ecosistemes més amenaçats del món, i l’any passat s’hi va descobrir un jaguar, que també es considerava extingit a la regió.

La llúdriga gegant és un dels depredadors més importants dels ecosistemes on viu i regula les poblacions de peixos als rius. Quan se l’anomena “gegant”, a més, no és només en comparació amb altres llúdrigues: amb una alçada que pot arribar als 180 centímetres i un pes que supera els trenta quilos, és un animal vertaderament espectacular.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa