MonPlaneta
Vall d’Hebron assaja sobre l’eficàcia d’un fàrmac anticancerós en pacients amb COVID
  • CA
L’entrada de l’hospital Vall d’Hebron, en una imatge d’arxiu | Europa Press

L’Hospital Vall d’Hebron lidera un assaig clínic que estudiarà els efectes de selinexor, un fàrmac per tractar el càncer, en pacients amb covid-19 greus. És un dels dos únics centres de l’Estat que hi participen i ja han inclòs el primer pacient. Es tracta d’un assaig en fase II aleatoritzat que avaluarà l’activitat i la seguretat d’aquest fàrmac oral a dosis baixes. La previsió és reclutar 230 pacients majors de 18 anys en una situació clínica d’urgència amb covid-19 confirmat per PCR. Es mesurarà el temps transcorregut fins a la millora clínica avaluant aspectes com absència de febre durant 24 hores, saturació d’oxigen superior o igual a 94% sense suport d’oxigen, o freqüència respiratòria inferior o igual a 24 respiracions per minut.

Es recolliran també altres aspectes com la taxa de mortalitat al cap de 28 dies, el percentatge de pacients que ha requerit ventilació mecànica o ingrés a l’UCI, l’evolució general dels pacients segons l’edat (majors o menors de 70 anys), entre d’altres. A més, s’analitzaran els efectes antiinflamatoris i immunitaris del farmàc, així com la seva tolerabilitat i seguretat a dosis baixes per determinar la seva capacitat per modificar el curs de la malaltia.

En els propers dies s’afegiran nous hospitals d’arreu del món en aquest assaig, liderat per Karyopharm Therapeutics. A Vall d’Hebron, el responsable de coordinar-lo serà el cap del Servei de Malalties Infeccioses i cap del grup de recerca en Malalties Infeccioses del centre, el doctor Benito Almirante. L’altre centre que hi participa a l’Estat és l’Hospital de Salamanca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa