MonPlaneta
La UVic-UCC lidera un document de recomanacions per prendre decisions a les residències
Auxiliar de geriatria | Pixabay

Dues càtedres de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya han elaborat un document amb recomanacions per a professionals sanitaris en residències per acompanyar-los en la presa de decisions ètiques i clíniques en el context de la crisi sanitària, en què els recursos són limitats. Es tracta de la Càtedra de Cures Pal·liatives amb l’Institut Català d’Oncologia i la Càtedra de Bioètica-Fundació Grífols. El document recull accions per oferir una atenció de qualitat a les persones que ho necessitin i a les famílies. Compta amb el consens del Programa d’Atenció Integrada Social i Sanitària de la Generalitat així com de diverses associacions, col·legis professionals, societats científiques i comitès d’ètica i bioètica. El document, titulat ‘Recomanacions ètiques i assistencials per a l’atenció a residències en el context covid-10’, el signen Xavier Gómez-Batiste, director de la Càtedra de Cures Pal·liatives; el seu director adjunt, Jordi Amblàs; la directora de la Càtedra de Bioètica i de la Fundació Grífols, Núria Terribas; Anna Casellas-Grau, professora de la UVic-UCC i investigadora a l’ICO; Xavier Costa, professor de la Facultat de Medicina; Begoña Roman, presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya; i Marina Geli, coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC.

El conjunt de recomanacions també s’ha tancat amb la col·laboració de diversos professionals i amb el consens i el suport de diverses institucions del sector: el Programa d’Atenció Integrada Social i Sanitària (PAISS) de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Catalana de Residències Assistides (ACRA), els col·legis professionals de quatre sectors (medicina, infermeria, psicologia i treball social), les societats científiques de Cures Pal·liatives, de Geriatria, i de Medicina Familiar i Comunitària, i el president del Comitè de Bioètica de Catalunya. D’acord amb el text, perquè l’atenció al pacient de centres residencials es pugui fer amb garanties cal que els professionals adoptin un enfocament multidisciplinar que els permeti fer una valoració correcta de cada cas, així com traçar un pla terapèutic individualitzat. Aquest pla, recomanen els experts, ha d’incloure l’atenció tant al pacient com als seus familiars, tenint en compte les seves preferències, prioritats, creences i valors. “La situació derivada de la pandèmia afecta de manera específica els centres residencials per la vulnerabilitat de les persones acollides, la limitació de recursos i la pressió de la resta d’àmbits del sistema, així com per l’impacte sobre els professionals, que veuen agreujada una situació ja tradicionalment difícil pel que fa a recursos”, diu Xavier Gómez-Batiste.

Tenint en compte aquesta realitat, el document “pretén facilitar eines per a la presa de decisions en el context actual de crisi, amb limitació de recursos interns i de l’entorn”, explica Núria Terribas. Per això estableix els criteris per a la presa de decisions assistencials, les atencions pal·liatives necessàries, els criteris a aplicar en cas de trasllats, el suport que ha de rebre l’equip professional i la coordinació amb els recursos del territori, entre d’altres. La seva elaboració, afegeix Terribas, “s’ha fet a partir del respecte per les persones ateses i el reconeixement als professionals sanitaris i socials que els atenen amb compromís, implicació i dedicació”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa