MonPlaneta
Utilitzar transport públic, bicicletes o anar a peu: recomanacions per al Dia Sense Cotxes

Aquest divendres se celebra el Dia Mundial Sense Cotxes amb l’objectiu de mostrar com pot ser una ciutat pacificada al trànsit.

A Barcelona, coincidint amb la jornada que per segon any consecutiu tanca la Setmana de la Mobilitat Sostenible, es tancaran al llarg del dia un total de 76 carrers principalment secundaris i d’àmbit local, alguns dels quals, ho estaran només durant el matí, d’altres a la tarda i una dotzena durant tot el dia. Els talls de trànsit donaran pas a les activitats ciutadanes, de les quals se n’ha organitzat un centenar per tota la ciutat.

Paral·lelament als talls de carrers secundaris, i tal com es va fer l’any passat, en dues vies principals de la ciutat es duran a terme restriccions al pas dels vehicles privats per potenciar la circulació del transport públic o altres modes de transport més sostenibles com circular a peu o en bicicleta.

Via Laietana

S’implantarà un carril bici bidireccional al centre de la calçada, eliminant el trànsit privat de pujada i el carril esquerre de baixada. La pujada serà exclusiva per al bus, taxi i autocars. El tall en sentit ascendent de la via tindrà lloc de 8:00 a 21:00 hores.

Gran de Gràcia

El carrer Gran de Gràcia, entre l’avinguda de la Diagonal i la plaça de Lesseps, estarà tallat al trànsit de les 11:00 a les 21:00 hores i tindrà circulació exclusiva per a bus, taxi, autocars i bici (en el sentit habitual de la via). En aquest cas, el tall s’iniciarà més tard per no interrompre les operacions de càrrega i descàrrega en aquest àmbit.

Com a novetat, la cruïlla de Borrell amb Tamarit es convertirà en la “Cruïlla per la Qualitat de l’Aire” i es tallarà el trànsit de 6:00 a 22:00 hores per mostrar com seria aquest espai urbà si no hi circulessin vehicles motoritzats.

En paral·lel, s’ha activat un centre de coordinació integrat per Guàrdia Urbana, equips tècnics de l’Ajuntament, TMB, serveis d’emergència i responsables de comunicació que estarà connectat permanentment amb el Centre de Gestió de Mobilitat i el centre de Control de l’espai urbà de l’Ajuntament de Barcelona atenent els diferents requeriments que es puguin produir. La mateixa GU desplegarà un dispositiu específic sobre el terreny que es veurà reforçat per 23 coordinadors de districte que supervisaran els talls i les activitats i per 181 auxiliars que treballaran sobre el territori per facilitar el seu correcte desenvolupament.

De cara al Dia Sense Cotxes l’Ajuntament de Barcelona fa les següents recomanacions:

 • En la mesura que sigui possible aquell dia no utilitzar el vehicle privat, ja que es pot produir més congestió de trànsit a diverses vies de la ciutat.
 • Fer els desplaçaments a peu, en bicicleta o en transport públic.
 • Planificar els desplaçaments i anticipar el màxim l’hora d’arribada als punts de destinació, especialment aquelles persones que viuen fora de l’àrea Metropolitana.

Reforç del transport públic

Durant el Dia Sense Cotxes, i en previsió d’un augment de la demanda de transport públic, la xarxa de metro es reforçarà amb més trens a les línies convencionals (un tren més a les línies de la 1 a la 5) i més personal a les estacions que poden experimentar més afluència, sobretot als eixos de la via Laietana i passeig de Gràcia – Gran de Gràcia.

Pel que fa als autobusos de TMB, disposaran de condicions més favorables per circular en les dues artèries principals en què quedarà restringit el trànsit privat motoritzat, la Via Laietana i Gran de Gràcia. Al voltant de la “Cruïlla per la Qualitat de l’Aire” de Tamarit – Borrell es desviaran les línies 13, 24, 41, 55 i 91 de 9 a 21 hores. En altres sectors de la ciutat, els talls de trànsit afectaran d’altres línies (entre una i tres en cadascun) durant unes hores, en els següents trams:

 • Passeig de Fabra i Puig
 • C/ Calàbria, entre Sepúlveda i Gran Via
 • C/ Villarroel entre Consell de Cent i Diputació
 • C/ Vilà i Vilà, de Nou de la Rambla a Puig i Xoriguer
 • C/ Joan Güell, entre Diagonal i Europa
 • Calçada Llobregat de Via Augusta, entre Príncep d’Astúries i Madrazo
 • C/ Garrotxa, entre Dr. Valls i Oblit
 • C/ Felip II, entre Costa i Cuxart i Ramón Albó
 • C/ Romaní
 • Passeig de Santa Eulàlia

Informació a la ciutadania

La programació completa sobre les activitats del Dia Sense Cotxes i els talls de carrers es poden consultar a aquesta adreça web: http://ajuntament.barcelona.cat/setmanamobilitat/

La web municipal i el 010 ofereix durant tot el dia informació sobre les afectacions i recomanacions de mobilitat. També es poden seguir les recomanacioons a través dels hastags #mobilitat2017 i #BCNsensecotxes on s’informarà d’afectacions i activitats de la jornada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa