MonPlaneta
La UPC desenvolupa un respirador de baix cost que necessita una infraestructura mínima
El respirador desenvolupat per la UPC Manresa
El respirador desenvolupat per la UPC Manresa | ACN

Un grup format per personal de la UPC de Manresa i antics alumnes han desenvolupat un prototip de respirador de baix cost que podria funcionar en zones amb una infraestructura mèdica mínima. L’aparell, batejat com a resUPCManresa, rondaria els 750 euros gràcies al fet que està fabricat amb materials de baix cost i utilitza programari lliure. Segons explica la universitat, en un comunicat, aquest prototip té prestacions superiors a les d’altres alternatives publicades. La idea, afegeixen, és que pugui ser reproduïble arreu del món.

El projecte s’ha acabat desenvolupant gràcies a una línia extraordinària d’ajuts de la UPC – BarcelonaTech per fer front a la covid-19. Parteix d’una proposta de disseny oberta, amb hardware obert, especificacions mecàniques obertes, components de baix cost i fàcilment subministrables, i software lliure i obert. Entre les especificacions de l’aparell hi ha que, a partir d’un respirador tipus Ambu, el sistema de palanca es pot construir amb materials diversos, com el plàstic, l’alumini o la xapa, o fabricats per impressió 3D de baix cost. El control és senzill i, a més, l’aparell preveu una autonomia mínima de 30 minuts sense estar connectat a la xarxa elèctrica, un fet que permetria utilitzar-lo en trasllats o per fer front a interrupcions momentànies de subministrament elèctric.

La intenció dels promotors és desenvolupar, simultàniament, un sistema per agrupar, en una única pantalla, la informació en temps real de l’estat de ventilació de diversos pacients, de forma que es pugui verificar ràpidament la situació general.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa