MonPlaneta
Universitats catalanes i alemanyes lideren l’Agenda per al Desenvolupament Sostenible
  • CA
El congrés de l’EAIE a Hèlsinki | SciTech DiploHub

Des d’aquest dimecres i fins divendres, una delegació de les dotze universitats catalanes, SciTech DiploHub, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques i el Consell Interuniversitari de Catalunya participen a la 31a edició del Congrés de l’Associació Europea d’Educació Internacional que té lloc a Hèlsinki (Finlàndia). El congrés gira al voltant de la internacionalització de la formació superior i l’intercanvi i col·laboració entre universitats i centres de recerca europeus.

Avui mateix s’ha celebrat la jornada ‘Diplomàcia científica i educació superior: unint forces per afrontar els grans reptes globals’, liderada per Alexis Roig, Director Executiu de SciTech DiploHub; i Christiane Schmeken, Directora d’Estratègia del Servei Alemany d’Intercanvi Acadèmic. La trobada ha estat conduïda per Josep Maria Vilalta, Director de la Global University Network for Innovation. Els ponents han intercanviat visions sobre el paper de l’educació superior en els Objectius de Desenvolupament Sostenible i han compartit els plans de Catalunya i Alemanya en diplomàcia científica i cooperació universitària. Desafiaments mundials com el canvi climàtic, l’impacte de la intel·ligència artificial en la democràcia i els drets humans o la regulació de l’edició genètica requereixen col·laboracions acadèmiques a gran escala. En paraules d’Alexis Roig, Director Executiu de SciTech DiploHub, «les universitats adopten nous rols i àmbits d’actuació més enllà de la formació i la mobilitat d’estudiants, professors o investigadors: la creació de xarxes universitàries internacionals, l’intercanvi de bones pràctiques i polítiques educatives, la transferència a la indústria de projectes d’innovació orientats a missions regionals i internacionals, etc.»

Trobada a Hèlsinki entre experts catalans i alemanys | SciTech DiploHub

A Hèlsinki, Roig ha presentat el projecte Barcelona Alumni, la xarxa global de científics, investigadors i tecnòlegs formats a la ciutat i establerts a l’estranger. «L’objectiu és mantenir la diàspora de talent connectada amb Barcelona i entre si, des d’allà on siguin. Posicionen el nostre ecosistema del coneixement al món a través de la seva contribució als grans reptes científics i tecnològics.» També s’han presentant altres iniciatives com el projecte Educació pel Desenvolupament Sostenible a la Universitat o el pla conjunt de les universitats catalanes per a l’acollida de refugiats. Per la seva banda, la Directora d’Estratègia del Servei Alemany d’Intercanvi Acadèmic ha destacat la participació de les universitats germàniques en projectes de cooperació al desenvolupament, diàleg intercultural per a la pau, lluita contra la fam i gestió de l’aigua… i les col·laboracions estratègiques d’Alemanya amb regions com Llatinoamèrica o el sud-est asiàtic.

A més, el Director Executiu de SciTech DiploHub ha estat rebut al Parlament de Finlàndia, on s’ha entrevistat amb diversos diputats del Comitè per al Futur, l’oficina parlamentària que treballa en propostes de polítiques científiques i tecnològiques per fer front als grans reptes social i ambientals; i també amb l’Institut Finès de Relacions Internacionals, el centre de recerca d’afers exteriors del Parlament. La visita també ha comptat amb una reunió de treball amb el Fons d’Innovació Finès on els participants s’han emplaçat a acostar Barcelona i Finlàndia en l’àmbit de l’economia circular i la innovació empresarial contra el canvi climàtic. El dia ha conclòs amb la visita de roig al principal ‘think tank’ finès, Demos Helsinki, per iniciar col·laboracions sobre reptes urbans i el paper de les ciutats globals.

El congrés de l’EAIE a Hèlsinki | SciTech DiploHub

La delegació catalana també ha participat en una recepció amb representants de ministeris d’educació, universitats i recerca d’arreu d’Europa en què ha intervingut la Delegada de la Generalitat als Països Nòrdics, Francesca Guardiola; el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau; i el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Lluís Baulenas. La 32a edició del Congrés de l’Associació Europea d’Educació Internacional tindrà lloc el setembre de 2020 a Barcelona. Així, la capital catalana es posiciona com un centre de rellevància mundial en l’àmbit de la internacionalització de l’educació superior i la cooperació interuniversitària per al desenvolupament sostenible. En declaracions als mitjans, Roig ha destacat l’oportunitat que suposa l’esdeveniment per la retenció de talent global de Barcelona i el seu teixit universitari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa