MonPlaneta
Unió de Pagesos retreu als partits “l’enrenou” sobre l’Agència de la Natura i defensa la feina feta
El secretari general d'Unió de Pagesos, Joan Caball, durant la roda de premsa
El secretari general d’Unió de Pagesos, Joan Caball, durant la roda de premsa | ACN

!--akiadsense-->

Unió de Pagesos ha indicat que en cas que s’acabi donant llum verda a al creació de l’Agència de la Natura de Catalunya, “continuaran treballant” perquè les normatives que s’hi aprovin en matèria de gestió ambiental “no afectin negativament” el sector agrari i forestal. Segons el sindicat, “ni van demanar ni van defensar” la proposició de llei de l’agència. Un cop aquesta va tenir el suport de la majoria dels grups parlamentaris però, van “fer la feina que tocava” per “millorar-la, com hauria d’haver fet tothom”. De fet, el coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, diu que no entenen “l’enrenou” que ha aixecat la creació de l’Agència de la Natura entre diversos representants polítics dels mateixos partits que la van impulsar.

Unió de Pagesos ha remarcat aquest divendres a Lleida que “ni va demanar ni va defensar” la proposició de llei de l’Agència de la Natura de Catalunya sinó que el seu paper s’ha centrat en treballar per “millorar-la”. En aquest sentit, el sindicat defensa que van aconseguir que els grups parlamentaris corregissin la proposició per tal que aquesta no entrés en competències en matèria d’agricultura, ramaderia i el sector forestal privat. També van impulsar la correcció d’una definició genèrica del patrimoni natural i la biodiversitat per acotar-la als elements de l’entorn que tenen un valor rellevant pel medi ambient. Del contrari, Caball ha explicat que l’agència hauria pogut arribar a treure les competències que ara té l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), entre d’altres. “Era un despropòsit que hi hagués institucions que poguessin arribar a prendre part de la gestió de la Política Agrària Comuna i del Desenvolupament Rural al Departament d’Agricultura”, ha indicat. Ara i un cop corregida la proposició inicial, el sindicat creu que el seu paper s’ha de centrar en “continuar treballant” perquè totes les directives i normes que es dictin a la futura agència en matèria ambiental “no afectin negativament” l’actuació del sector agrari i forestal. També més enllà d’aquesta. Així mateix, Caball considera “injust” que es vulgui “criminalitzar” o posar el focus al sector agrícola quan es parla d’emissions, ja que hi ha sectors que contaminen més.

Des d’Unió de Pagesos no entenen “l’enrenou” que s’ha aixecat al voltant de l’Agència de la Natura. Especialment, en aquells representants polítics que formen part dels mateixos partits que van impulsar la proposició de llei i que s’han mostrat contraris a l’agència perquè consideren que gira l’esquena al territori i que no han rebut informació suficient. “Haurien de demanar a qui els representa quina tasca han acabat fent, perquè a nosaltres si que ens han passat la informació”, ha assenyalat Caball, que ha afegit que “potser a casa seva no han fet la feina que els hi pertocava però que ara potser hauran de fer explicant el contingut de la llei”. En aquest sentit, el coordinador d’Unió de Pagesos també ha demanat a les quatre formacions polítiques (ERC, JxCat, PSC i Podem) que “diguin obertament” si han canviat d’opinió respecte la proposició de llei, ja que no entenen que hi hagi “alguns dirigents locals d’ERC que s’hagin mostrat en contra o que el grup socialista a la Diputació de Lleida impulsés una moció contra l’agència”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa