MonPlaneta
Unes 200 persones continuen la lluita antitransvasament a la 20a Piraguada en Defensa de l’Ebre

Unes 200 persones van participar aquest diumenge en la Piraguada en Defensa de l’Ebre, que enguany compleix 20 edicions. La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) va adaptar aquesta edició a la situació de pandèmia després que l’any passat no es pogués celebrar. Els participants es van aplegar a l’embarcador de Xerta i des d’allí van recórrer uns dotze quilòmetres pel riu Ebre fins a Tortosa, parant primer a Aldover. “És un petit retorn a la normalitat; hem de mantenir la lluita, tot i la pandèmia el riu no ha millorat gens”, va dir la portaveu Mireia Palos. En l’acció sorpresa del final de la piraguada, els activistes van fer onejar banderes antitransvasament en una illa al bell mig del riu, originada per la manca de sediments i aigua.

Un cop donades les instruccions per part dels membres de la PDE, els participants van agafar el caiac i es van endinsar riu avall des de l’embarcador de Xerta. Des d’aquest punt, van recórrer uns dotze quilòmetres, fent una parada a Aldover, fins a Tortosa. Es tracta del trajecte habitual, però enguany amb mesures de seguretat. A tall d’exemple, van haver de portar la mascareta fins a l’hora d’embarcar i les piragües dobles es van haver de compartir compartir entre persones d’una mateixa bombolla. “La gent ha respost molt bé, estem molt contents”, va afirmar Palos.

Els participants de la 20a Piraguada en Defensa de l’Ebre recorrent el riu a la  sortida a Xerta | ACN
Els participants de la 20a Piraguada en Defensa de l’Ebre recorrent el riu a la sortida a Xerta | ACN

La Cinta, l’Imma, l’Anna i en Manel van participar en la 20 edició de la piraguada. Tot ells comparteixen que la lluita antitransvasista no ha acabat i que cal denunciar la regressió que pateix el delta. “Des de petita que he anat a les manifestacions amb els pares i ara som la generació següent; fa vint anys i continuem amb la lluita, per desgràcia no s’acaba, perquè cada dany surt un pla hidrològic que ens fa estar sempre en peu de guerra”, va lamentar la Cinta. El moviment antitransvasament segueix defensant que és necessari més aigua i sediments per evitar la desaparició del delta. “El riu Ebre està malalt i no es fa res per solucionar els problemes que té, sinó que s’estan implantant nous regadius, transferències d’aigua, i això no beneficia en res al riu ni al delta”, va denunciar un dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello. En l’acció sorpresa i reivindicativa del final de la piraguada, un grup d’activistes va baixar de l’embarcació i es van col·locat a una illa, situada al bell mig del riu Ebre a Tortosa, per mostrar que s’ha creat aquest espai. “Hem volgut escenificar que hi ha una illa que abans no existia, això significa que el riu baixa amb un cabal molt mínim i insuficient per conservar el delta”, va detallar Panisello. Poc després, la resta de participants van arribar a Tortosa i els han envoltat mentre feien onejar les banderes antitransvasament.

Els activistes de la PDE fent onejar les banderes antitransvasament a una illa del riu Ebre, en l'acció sorpresa del final de la 20a Piraguada en Defensa de l'Ebre | ACN
Els activistes de la PDE fent onejar les banderes antitransvasament a una illa del riu Ebre, en l’acció sorpresa del final de la 20a Piraguada en Defensa de l’Ebre | ACN

Temor que el nou Departament d’Acció Climàtica prioritzi nous regadius

A banda de la piraguada, els membres de la PDE temen que la creació del nou Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural pugui “perjudicar” els objectius de l’entitat, atès que el Departament aglutina les competències de medi ambient i d’agricultura. Creuen que la nova conselleria dirigida per Teresa Jordà, anterior titular d’Agricultura, podria acabar prioritzant nous regadius enfront de les necessitats ambientals del tram final de l’Ebre i el seu delta. “Creiem que no és bo perquè es podrien prioritzar altres regadius que no són sostenibles, com el Xerta-Sènia o el Segarra- Garrigues, que són regadius que tenen una concessió d’aigua que possiblement mai gastaran i crearan uns excedents que es podran traspassar cap a altres llocs”, va dir el portaveu. I ha tancat: “Esperem que s’imposi la raó, aviat parlarem amb el Departament per veure quins plantejaments faran sobre la nova política hidràulica a Catalunya”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa