MonPlaneta
Una xarxa de telèfons mòbils, nou sistema d’alerta de terratrèmols a Costa Rica

Les alertes primerenques de terratrèmols es poden donar sense cap problema fent servir una petita xarxa de telèfons mòbils normals i corrents que s’acoblin als sòcols dels edificis. Així ho va demostrar un estudi dut a terme a Costa Rica el 2020 i que va ser presentat a la Trobada Anual de la Societat Sismològica d’Amèrica (SSA). Ben Brooks, del Servei Geològic dels Estats Units, va explicar que l’ASTUTI (Alerta Sísmica Temprana Utilizando Teléfonos Inteligentes), una xarxa de més de vuitanta estacions, funciona amb una fiabilitat semblant a la d’equipaments d’alerta científica molt més complexos i cars. Durant els sis mesos que van durar les proves, hi va haver 13 terratrèmols d’importància al país, i el sistema ASTUTI va detectar-ne i va alertar de cinc d’ells.

Les alertes del sistema s’activen quan el tremolor supera un cert límit, lleugerament inferior al que s’esperaria en un terratrèmol de 5 graus a l’escala de Richter i que és mesurat pels acceleròmetres que els telèfons mòbils duen de sèrie. En simulacions amb el terratrèmol de 7,6 graus que va tenir lloc a Costa Ric el 2012, l’ASTUTI hauria enviat la primera alerta entre 9 i 13 segons abans que passés. En comparació, ShakeAlert, el sistema professional desenvolupat pel Servei Geològic dels Estats Units, té una latència d’uns 10 segons, és a dir, comparable malgrat l’enorme diferència tecnològica. Aixó doncs, queda demostrat que és possible que països i regions amb menys recursos puguin tenir un sistema d’alerta primerenca de terratrèmols d’una qualitat més que acceptable, però de fet els resultat són tan bons que podrien interessar qualsevol. Una altra diferència, a més, és que el manteniment és molt baix i que l’actualització del sistema consisteix simplement a comprar telèfons nous.

Imatge nocturna de destrucció a la ciutat croata de Petrinja pel terratrèmol de 6,4 graus  | ACN
Imatge nocturna de destrucció a la ciutat croata de Petrinja per un terratrèmol de 6,4 graus | ACN

Les anàlisis indiquen que el sistema, a gran escala, podria alertar entre el 15% i el 75% de la població de Costa Rica amb prou temps com per prendre mesures immediates –com amagar-se, cobrir-se o deixar el que es tingui a les mans–, cosa que el convertiria en un avantatge importantíssim. Per fer això, ASTUTI hauria de tenir una app per fer-la més fàcil per als usuaris i desplegar-la per tot el país. Segons afirma Brooks, aquestes xarxes barates es faran cada cop més habituals durant les properes dècades perquè, “si el teu objectiu és avisar, no necessites necessàriament l’equip més xulo”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa