MonPlaneta
Una xarxa de satèl·lits buscarà els emissors de gasos d’efecte hivernacle
  • CA

Una ONG nord-americana anomenada Carbon Mapper prepara el llançament d’una vintena de satèl·lits que busquin els principals punts d’emissió de gasos d’efecte hivernacle, especialment de diòxid de carboni i metà, que hi ha al nostre planeta. Tot i que fins ara diversos projectes, com els satèl·lits Copèrnic de l’Agència Espacial Europea, han fet un seguiment d’aquestes emissions i del moviment dels gasos per l’atmosfera, la intenció és ser molt més acurats i poder conèixer l’origen de les emissions amb una precisió de trenta metres. Així, es podran identificar els súperemissors, tant els que ja se sospiten com altres que podrien ser desconeguts, i poder emprendre les accions necessàries, des de legals fins a campanyes informatives o de protesta.

Els superemissors, de fet, són responsables d’una proporció gens menyspreable de les emissions totals de gasos d’efecte hivernacle, i identificar-los i posar-los damunt del mapa seria una passa molt important cap a la seva eliminació. Les dades obtingudes pels satèl·lits, a més, es posaran a disposició de tothom, des de governs fins a entitats ambientalistes o institucions científiques perquè les puguin entendre i en puguin fer ús. És el cas, per exemple, d’un dels inversors del projecte, l’Estat de Califòrnia. Després de comprometre’s a reduir les seves emissions un 40% abans del 2030 i d’arribar a la neutralitat tan aviat com es pugui, les autoritats col·laboren amb Carbon Mapper perquè volen conèixer de primera mà les emissions de les prospeccions de gas i petroli, els abocadors i les depuradores del seu territori per tal de tenir-les controlades i que cap no passi desapercebuda.

La companyia Planet serà l’encarregada de llançar els satèl·lits i començarà amb dos prototips el 2023. Si tot va bé, la resta començaran a operar a partir del 2025.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa