MonPlaneta
Una rata es jubila amb honors després d’anys detectant mines antipersona a Cambodja
  • CA

Una rata anomenada Magawa és a punt de retirar-se després de cinc anys treballant a Cambodja, on ha detectat dotzenes de mines antipersona enterrades i ha salvat moltes persones de la mort o la mutilació. Segons va l’ONG APOPO a Twitter, “tot i que encara té bona salut, ha arribat a l’edat de jubilació i clarament està començant a alentir-se. És l’hora”. APOPO va ser l’organització que va ensinistrar Magawa, una rata de Gàmbia nascuda a Tanzània, per ensumar explosius. Juntament amb altres rates, van aprendre a trobar mines antipersona i avisar els humans perquè les retiressin. Magawa va destacar entre totes les seves companyes que treballen a Cambodja pel seu olfacte extraordinari. Durant els anys que ha treballat, ha trobat 71 mines antipersona i 38 artefactes explosius més, ajudant a netejar més de 22 hectàrees de terreny. L’any passat fins i tot va rebre una medalla d’or de l’associació britànica PSDA, l’única que ha estat entregada a una rata en els gairebé 80 anys d’existència de l’entitat, que va començar a reconèixer animals heroics durant la Segona Guerra Mundial.

Magawa amb la seva medalla | PSDA

APOPO va començar a explorar noves maneres de trobar les mines antipersona, la part més cara de tot el procés de retirada dels artefactes. Se’ls va acudir fer servir rates perquè són molt ràpides i poden fer la mateixa feina en mitja hora que una persona en quatre dies. Magawa és una d’aquestes rates, nascuta del 2014 i que, després de dos anys de socialització i entrenament amb reforç positiu, va ser traslladada a Cambodja el 2016. Tot i que les rates tenen una vista molt poc desenvolupada, tenen un olfacte extraordinari i, a més, pesen massa poc com per activar les mines. Així, quan en troben una, poden gratar la terra que tenen a sobre, assenyalant als humans la seva localització. A canvi, se’ls dóna un plàtan com a premi. Les rates estan tan ben entrenades i són tan eficients que, quan acaben de netejar un camp, els humans hi juguen un partit de futbol per demostrar que és segur.

A dia d’avui, les rates d’APOPO, entre elles Magawa, han deslliurat més d’un milió de persones del terror constant de viure en una zona amb mines antipersona. Quan les seves habilitats comencen a decaure per l’edat, com és el cas de Magawa, se les enduen a una residència per a rates on mengen i juguen durant la resta dels seus dies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa