MonPlaneta
Un joc amb la factura de l’aigua guanya la HackatH20n 2017

Els equips WaterStock, Save&Sound i OASISBot, han estat els guanyadors que l’edició 2017 de la HackatH20n, la marató de hackers per innovar en la relació entre els ciutadans i l’aigua.

WaterStock, un joc basat amb els trams de la factura de l’aigua que pretén fomentar l’ús de la factura electrònica en detriment de la de paper, és el nom de l’equip guanyador de la segona edició de la HackatH2On d’Aigües de Barcelona que ha tingut lloc aquest cap de setmana.

La marató de gairebé 48 hores de durada va tenir com a campament base el Museu Agbar de les Aigües a Cornellà.

D’entre tots els projectes presentats, la solució de l’equip guanyador, integrada per Xavier Gil, Toni Trobat i Pedro Vila, destaca per ser una proposta disruptiva que fomenta l’estalvi i l’economia col·laborativa. WaterStock ha rebut un premi de 5.000 euros.

La proposta pretén, amb l’excusa d’un joc per entendre els trams de la factura de l’aigua i l’estalvi, fomentar que l’usuari faci el pas a la factura electrònica ja que el joc plantejat per l’equip guanyador es faria online.

El segon premi, valorat en 3.000 euros, ha estat per la proposta musical de l’equip Save & Sound, amb 6 integrants, Juan José Vázquez, Juan Salmerón, Marc Vila, Laura Benítez, Sandra Martín i Rita Pereira, que han presentat una aplicació per mesurar el consum de l’aigua de la dutxa vinculant-la amb cançons penjades a Spotify.

D’entre les solucions que proposaven la implementació assistents personals i virtuals per millorar la relació directe entre Aigües de Barcelona i l’usuari, l’equip guanyador va ser OASISbot, que va presentar un programa informàtic d’atenció al client centrat en la xarxa social Twitter. L’equip, de 5 membres, Héctor Esteban, Rachid Boukrab, Álvaro Enrich, Albert Monill i Berta Segura, va rebre un premi monetari de 2.000 euros.

Dades obertes d’Aigües de Barcelona

Els participants han comptat amb accés a les dades d’Aigües de Barcelona com a base dels seus projectes i han pogut escollir d’entre tres reptes: l’excel·lència en l’experiència del client, la promoció del valor social de l’aigua i els nous serveis a l’Administració. El format de les solucions podien ser web, mòbil i hardware, entre d’altres.

Reinventant la relació entre aigua i ciutadania

El jurat format ha estat format per 7 experts: Catalina Balseiro, Chief Innovation Officer de Suez Water Spain; Manuel Cermerón, director d’Estratègia i Desenvolupament d’Agbar; Francesca Gabetti, cofundadora i CEO de TeamEQ; Javier González, director gerent de Citilab – Fundació pel Foment de la Societat del Coneixement; Miquel Martí, CEO de Barcelona Tech City; María Monzó, directora d’Innovació i Coneixement d’Aigües de Barcelona; i Xavier Verdaguer, fundador de TMT Factory, Innovalley i Imagine Creativity Center. Tot ells van ser els encarregats de valorar i premiar la creativitat de les propostes en el tractament de les dades obertes per millorar la relació dels ciutadans amb els serveis de l’aigua.

“Les iniciatives guanyadores han posat de manifest que podem reinventar la relació entre aigua i ciutadania, que no està tot inventat i que la innovació ens ha d’ajudar en el camí de descobrir noves formes de lligar aigua i societat”, explica María Monzó.

A més, al llarg del cap de setmana, els equips que han participat de la HackatH2On han comptat amb el suport d’un grup d’experts i mentors que els han aportat la seva experiència i els han ajudat en el desenvolupament del projecte creatiu en el repte escollit.

Apassionats de l’open data en l’edició 2017

La HackatH2On del 2017 ha tingut rècord de participació, amb més d’un centenar de persones inscrites amb perfils que van des d’estudiants, professors, emprenedors, investigadors i professionals d’àmbits diversos.

Així mateix, l’esdeveniment ha comptat amb perfils especialitzats en camps com el data mining i business intelligence, data science, big data i machine learning, molts dels quals han posat de relleu la gran oportunitat que ofereix la HackatH2On per analitzar i tractar dades amb l’objectiu d’oferir un millor servei a la ciutadania.

La HackatH2On és una iniciativa d’Aigües de Barcelona que busca innovar en la relació dels seus clients amb els serveis de l’aigua, mitjançant solucions creatives que sorgeixin en un marc col·laboratiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa