MonPlaneta
Un hotel a l’espai el 1967: un somni que semblava proper i que encara no ha arribat
  • CA

Durant els anys de l’eufòria de la cursa espacial i dels gran èxits dels Estats Units davant la Unió Soviètica –després d’haver començat anant força per darrere–, la idea del progrés i de la conquesta de l’espai es veia molt mes a prop del que era en realitat. En un article publicat a la web de la cadena nord-americana CNN, el periodista Jacopo Prisco explica com el 1967, fins i tot abans que l’home arribés a la Lluna, la cadena d’hotels Hilton ja planejava la instal·lació d’un dels seus establiments a l’òrbita terrestre i un altre al nostre satèl·lit i que el seu propietari d’aleshores, Barron Hilton, s’ho prenia molt seriosament.

Com a amant de l’aviació i pilot de tot tipus d’aparells voladors, la seva fortuna li va permetre organitzar reunions i competicions al seu ranxo de Nevada, que tenia un aeròdrom. La cursa espacial el va posar en el camí del seu següent somni: que hi hagués hotels Hilton a l’espai i, amb sort, que fos prou aviat com perquè ell els pugués inaugurar. El seu primer projecte era l’Orbiter Hilton, amb capacitat per a 24 persones i que volia que servís per a estades curtes a l’espai, com ara camí de la Lluna o a un altre planeta. El següent, el Lunar Hilton, una instal·lació subterrània climatitzada i amb 100 habitacions i totes les comoditats, fins i tot una cocteleria on una píndola hauria convertit una barreja d’aigua i alcohol en la beguda desitjada. La cuina, per la seva banda, havia de ser alimentada amb un reactor nuclear i operada per robots.

Disseny d’un fulletó promocional per al Lunar Hilton | Arxius Hilton, Universitat de Houston

La idea va arribar fins i tot a Don Douglas, el cap de l’aeronàutica McDonnell Douglas, i va ser estudiada a la Universitat Cornell per avaluar-ne la viabilitat, aconseguint alguns esbossos molt interessants i curiosos, vist des de la distància. Tot i els problemes tecnològics per dur a terme aquest projecte, el 1968 un Hilton en òrbita va aparèixer a 2001: Una Odissea a l’Espai, de Stanley Kubrick, en una acció de relacions públiques totalment revolucionària. Irònicament, Barron Hilton va morir el 2019, el mateix any que la companyia Gateway va anunciar, qui sap si aquest cop seriosament però sens dubte amb moltes més possibilitats, que el 2027 entraria en servei l’Estació Von Braun, el primer hotel a l’espai.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa