MonPlaneta
Un anticos generat contra la Covid-19 podria ser la base de vacunes per a diverses malalties
  • CA

Abans que comencés la pandèmia de Covid-19, una gran part de la població de la Terra ja havia patit alguna infecció per coronavirus, encara que fos d’un molt menys perillós. D’entre els patògens de la mateixa família, hi ha com a mínim quatre virus que provoquen una afecció molt més lleu, el refredat comú, que també pot ser causat per rinovirus. En un article publicat a la revista ‘Nature Communications’, un equip d’investigadors ha analitzat com afecta l’exposició a un d’aquests coronavirus menys agressius en la reacció del nostre sistema immunològic en entrar en contacte amb el SARS-CoV-2, en una recerca que pot ajudar molt en el desenvolupament de vacunes o medicines que funcionin contra tots o la majoria de coronavirus.

Examinant mostres de sang d’abans de la pandèmia i comparant-les amb les de persones que havien passat la Covid-19, es van poder identificar tipus d’anticossos que reaccionaven amb tots ells. Després, fins i tot es va poder comprovar que neutralitzaven el SARS-CoV-1, el responsable de la síndrome respiratòria aguda greu, i determinar que els responsables d’aquesta protecció són les cèl·lules de memòria B, que fins i tot exposades a un refredat comú reaccionen davant la presència del coronavirus causant de la Covid-19 i produeixen anticossos que el combaten. Aquest descobriment pot ser molt important a l’hora de desenvolupar una vacuna contra tots els coronavirus, els que ja existeixen i els que podrien sorgir en el futur, protegint-nos de patir una nova pandèmia mundial.

Els investigadors expliquen com aquest anticos genèric contra els coronavirus s’adhereix a la base de la proteïna espiga, la que forma la corona, una característica d’aquests virus que no canvia gaire entre les diverses soques. Així, es veu clarament com conèixer millor la immunitat preexistent, especialment en aquesta família de patògens, pot permetre al nostre sistema protegir-nos de tota ella, una bona notícia que s’afegeix a la lenta sortida i recuperació de la pandèmia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa