MonPlaneta
Un anticos administrat per via nasal pot ajudar a prevenir i combatre la Covid-19

Un esprai d’anticossos dissenyats en un laboratori ha demostrat la seva eficàcia a l’hora de protegir ratolins contra el SARS-CoV-2 i les seves variants, segons un article publicat a la revista ‘Nature’ i que presenta els resultats d’una investigació encapçalada per Zhiqiang An, de la Universitat de Texas (Estats Units). La investigació d’anticossos com a tractament o prevenció de la Covid-19 ha estat un dels camins més explorats d’ençà de l’inici de la pandèmia, i alguns fins i tot han estat aprovats per a usos d’emergència en països com ara els mateixos Estats Units. Un dels inconvenients que presenten, però, és que han de ser administrats per via intravenosa i no directament al tracte respiratori, on es troba en realitat el virus, cosa que fa que calguin dosis molt més altes. D’altra banda, hi ha el problema de les noves variants, algunes de les quals són resistents als anticossos que s’estaven desenvolupant.

Els investigadors van voler posar remei a aquestes dues coses. Per començar, van mirar de dissenyar un anticos que pugués ser introduït directament per via nasal i que, per tant, anés molt mès ràpid als pulmons. Buscant entre els anticossos que tenen els humans sans, van localitzar els que eren capaços de reconèixer un component del SARS-CoV-2 que li serveix per enganxar-se i entrar a les cèl·lules. Entre els més prometedors hi havia els anticossos IgG, que apareixen més lentament després de la infecció però que estan molt més dirigits a cada patogen concret. Els científics van agafar els fragments d’aquests anticossos que ataquen la Covid-19 i els van enganxar en un altre tipus d’anticossos, els IgM, que són els primers a aparèixer i que cobreixen un gran ventall de malalties.

Esprai nasal | Universitat de York
Esprai nasal | Universitat de York

Les proves fetes en ratolins amb aquests anticossos de disseny van demostrar que tenen un efecte neutralitzador molt més gran que els IgG sols en més de 20 variants del SARS-CoV-2. Tant si l’aplicació per via nasal es feia sis hores abans o sis hores després de la infecció, dos dies després la presència del virus als pulmons dels ratolins havia caigut dràsticament. Tot i que no se sap quant de temps durarien aquests anticossos en humans, aquesta recerca és un gran avenç i una meravella de l’enginyeria, i si més no podria servir com a protecció per a qualsevol que hagi estat exposat a la malaltia. A més, es podria fabricar com a esprai nasal disponible a les farmàcies, per guardar-lo a casa per a emergències. A dia d’avui, una empresa de biotecnologia de Califòrnia, que ja va col·laborar en la recerca inicial, està preparant els primers assaigs en humans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa