MonPlaneta
La UB produeix solució hidroalcohòlica a gran escala per als centres sanitaris
Facultat de Química de la Universitat de Barcelona | Wikimedia Commons

La Universitat de Barcelona, a través del seu Centre de Recerca i Producció de Medicaments Experimentals (Farmatec UB), produeix solució hidroalcohòlica a gran escala per als centres sanitaris. La producció mitjana és de 300 litres al dia en lots de 50 litres. Actualment s’estan subministrant 1.500 litres de solució a la setmana. Ja s’han lliurat 1.337,5 litres dels 5.000 que n’ha demanat l’Hospital Clínic, el primer centre que ha fet la sol·licitud, i que és qui proporciona les matèries primeres i els envasos necessaris per fabricar el producte. A la universitat també s’imprimeixen viseres protectores amb impressora 3D. Gairebé 500 estudiants d’últim curs de Medicina i d’Infermeria s’han ofert per col·laborar amb el Departament de Salut.

Les instal·lacions de Farmatec UB s’han obert amb caràcter excepcional mentre duri la situació d’alerta sanitària per poder fabricar alguns productes farmacèutics que els centres sanitaris requereixen amb urgència. La solució hidroalcohòlica per higienitzar les mans està considerada un producte cosmètic i la UB té autorització de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris com a fabricant d’aquesta solució. La producció s’està fent en sales blanques seguint les normes de correcta fabricació, que impliquen la formació del personal que s’hi dedica, la neteja d’instal·lacions i equips, els controls de fabricació i envasat i la documentació de tots els processos per permetre’n la traçabilitat total. El Departament de Control de Qualitat de l’SDM és l’encarregat del certificat d’anàlisi per a aquests processos. També s’han adoptat totes les mesures de seguretat requerides per a les persones que hi treballen.

A més, la Unitat de Biofísica i Bioenginyeria de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut ha lliurat a l’Hospital Clínic la primera remesa d’una vintena de viseres protectores amb impressora 3D per ajudar a protegir els professionals que estan a primera línia de la crisi sanitària. La UB disposa de 16 impressores 3D, de les facultats de Medicina i Ciències de la Salut, Química, Física i Belles Arts, i de l’Institut de Ciències del Cosmos, que es posaran en marxa per donar suport a la producció de viseres i altres materials sanitaris. A més, investigadors de la UB, juntament amb els hospitals Clínic de Barcelona i Germans Trias i Pujol, estan donant suport científic al desenvolupament de dispositius que permetin la ventilació dels pacients en situacions d’absència de respiradors convencionals.

Aquestes setmanes també s’han incrementat les donacions. El Grup UB ja ha facilitat prop de 438.000 guants, 32.550 mascaretes, 773 bates, 13.200 peücs i 10.000 gorres, a més d’equips de protecció individual, ulleres de laboratori i altre material sanitari. Els lliuraments s’han fet a diferents centres hospitalaris (Hospital Clínic, Hospital Universitari de Bellvitge, Can Ruti i Hospital de Mollet) des dels campus de les facultats de Medicina i Ciències de la Salut, i de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, així com des de les facultats de Biologia, Química, Psicologia i els Centres Científics i Tecnològics, el Parc Científic de Barcelona i la Fundació Josep Finestres. També s’han cedit sis respiradors. Aquests instruments se sumen als setze llits i el desfibril·lador que es van traslladar la setmana passada des de l’Escola d’Infermeria a l’Hospital de Bellvitge. A més, la Universitat de Beiwai (Pequín), sòcia de l’Institut Confuci de Barcelona, amb el qual col·labora la UB, ha fet una donació de 500 mascaretes a la UB, que es distribuiran properament a través de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut.

Gairebé 500 estudiants d’últim curs de Medicina i d’Infermeria s’han ofert per col·laborar amb el Departament de Salut. A més, des de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació s’ha fet una crida a la col·laboració del seu estudiantat perquè portin medicaments de les farmàcies als domicilis de les persones que no poden sortir de casa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa