MonPlaneta
Troben deu tombes i una gran làpida a la necròpoli de Sant Martí de Romanyà
El jaciment de Sant Martí de Romanyà
El jaciment de Sant Martí de Romanyà | Ajuntament de Santa Cristina d’Aro

!--akiadsense-->

La campanya arqueològica d’enguany al jaciment de la necròpolis de Sant Martí de Romanyà, a Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà) han finalitzat amb la troballa de deu noves tombes i també d’una làpida de grans dimensions. Es tracta d’una peça monolítica de pedra de granit de gairebé dos metres d’allargada. En ella hi ha un epitafi on es pot llegir “aquí reposa el cadàver de Mateu Vilallonga sepultat el 19 de novembre de 18…”. A part d’això, en les tombes trobades també hi ha restes òssies amb molt bon estat de conservació i d’altres elements com robes, rosaris o medalles que portaven els difunts. El jaciment s’hauria utilitzat entre el segle IX fins al segle XIX.

Restes òssies trobades a les excavacions de Sant Martí de Romanyà
Restes òssies trobades a les excavacions de Sant Martí de Romanyà | Ajuntament de Santa Cristina d’Aro

!--akiadsense-->

Les excavacions arqueològiques a la necròpolis de Sant Martí de Romanyà, a Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà), d’enguany han permès seguir descobrint noves restes de la part més moderna d’aquest jaciment. Es tracta de la segona campanya que s’emmarca en el projecte de quatre anys centrada en l’esplanada de davant de l’església de Sant Martí. Les intervencions s’han fet al llarg del mes de novembre i a causa de les restriccions sanitàries només hi han treballat cinc arqueòlegs, sense cap estudiant. Els treballs s’han centrat es continuar les tasques iniciades durant el 2019. Durant el mes de novembre, però, s’han trobat deu noves tombes en aquesta necròpoli, totes elles d’entre els segles XVII i XIX. Algunes d’elles estaven dins de taüts, mentre que d’altres cossos trobats s’havien enterrat en fosses simples a terra. Els arqueòlegs han remarcat el bon estat de conservació dels ossos i també d’altres materials com ara la fusta dels taüts o de les robes que portaven els cadàvers. També es conserven peces de metall com ara rosaris, medalles, sivelles o botons. A més, hi ha moltes sabates que han mantingut el peu del difunt en el seu interior.

La gran làpida trobada durant les excavacions
La gran làpida trobada durant les excavacions | Ajuntament de Santa Cristina d’Aro

!--akiadsense-->

Per altra banda, la campanya ha permès la troballa d’una làpida monolítica de granit. La peça té una allargada de gairebé dos metres i s’hi pot llegir un epitafi en què es conserva el text següent: “aquí reposa el cadàver de Mateu Vilallonga sepultat el 19 de novembre de 18…”. La peça estava sobre uns blocs de granit verticals. Els arqueòlegs preveuen seguir investigant la figura de Mateu Vilallonga en la propera campanya del 2021 i així documentar el passat dels habitants de Romanyà. Es calcula que la necròpolis de Sant Martí es podria haver començat a fer servir al segle IX i hauria tingut una vida útil fins el segle XIX. Tot i així, les excavacions inicials es concentren en la part més moderna d’aquest jaciment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa