MonPlaneta
Trobada a Catalunya una de les plantes aquàtiques invasores més perilloses per al medi natural
Alternanthera philoxeroides
Alternanthera philoxeroides a la Roca del Vallès | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

Gràcies a la col·laboració d’expertes en botànica de la Universitat Autònoma de Barcelona, s’ha confirmat la presència de l’Alternanthera philoxeroides a la conca del riu Mogent, a La Roca del Vallès. Es tracta d’una espècie invasora originària de Sudamèrica, que prolifera a la superfície de l’aigua i impedeix la penetració de la llum, alterant la qualitat de l’aigua i evitant el creixement de plantes autòctones. És per això que és considerada de les més amenaçadores per al medi natural a nivell mundial, canviant greument l’equilibri ecològic.

L’espècie ha estat localitzada a la conca del riu Mogent, a La Roca del Vallès (Vallès Oriental), gràcies a l’avís d’un professor del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia, de la Universitat Autònoma de Barcelona. Per tal d’establir l’estratègia a seguir, es va dur a terme una inspecció sobre el terreny el passat 19 de febrer, amb la participació de personal de la UAB, de l’Ajuntament de la Roca del Vallès, del Consorci del Parc de la Serralada Litoral, del Cos d’Agents Rurals i del Departament de Territori i Sostenibilitat, i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i l’Agència Catalana de l’Aigua. La planta es va detectar en un punt concret del riu i es van determinar les actuacions més urgents a realitzar. En aquest sentit, el Cos d’Agents Rurals està duent a terme un mostreig inicial per determinar el tram de riu afectat. Paral·lelament, el Departament de Territori i Sostenibilitat, en col·laboració amb la resta d’organismes i entitats implicades, està redactant un pla de gestió o erradicació de l’espècie, que variarà segons el tram de riu afectat i les possibilitats d’actuació. Seguint el protocol, la Generalitat ja ha comunicat oficialment la detecció de l’espècie, en el marc de la xarxa d’alerta europea d’espècies exòtiques invasores.

Alternanthera philoxeroides
El tram de la riera de Mogent on s’ha trobat l’Alternanthera philoxeroides | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

L’Alternanthera philoxeroides és una planta inclosa dins del catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores i el llistat del Reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre la prevenció i la gestió de la introducció i propagació d’espècies exòtiques invasores. Desplaça la vegetació autòctona, altera la qualitat de l’aigua i crea un hàbitat favorable per als mosquits. Encara que la seva tinença és prohibida a nivell europeu, l’origen més probable de la seva aparició al Vallès Oriental es relaciona amb la neteja d’aquaris i basses d’aigua ornamentals, perquè aquesta espècie es fa servir en aquariofília. Les espècies invasores són la segona causa de pèrdua de biodiversitat a tot el món. Catalunya, degut a la seva localització, població i diversitat d’hàbitats i activitats és un dels territoris on aquesta problemàtica és més acusada. Al nostre país hi ha citades 1.235 espècies exòtiques. D’aquestes, 177 (el 14%) tenen un comportament invasor, que provoca impactes considerables en els ecosistemes naturals, a d’altres espècies o a les activitats humanes i econòmiques, segons l’Exocat, la base de dades de les espècies exòtiques de Catalunya.

Alternanthera philoxeroides
Alternanthera philoxeroides | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

La Generalitat demana la col·laboració ciutadana per aturar les espècies exòtiques invasores. En el cas de la flora, la seva dispersió accelera greument el procés. Les espècies que ocasionen més impactes són les que han estat introduïdes com a plantes ornamentals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa