MonPlaneta
Trilla veu “molt prudent” la proposta de fase 0,5 a Barcelona però demana estar “molt atents”
El cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Antoni Trilla
El cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Antoni Trilla | ACN

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, veu “molt prudent” la proposta de que Barcelona i la seva àrea metropolitana passin a la fase 0,5. Tot i això, ha afirmat que cal estar “molt atents” a l’augment de contagis de les últimes hores. En declaracions a Catalunya Ràdio, Trilla ha confiat que el Departament de Salut i el Ministeri de salut “puguin arribar a un acord” perquè creu que la iniciativa “té tot el sentit”. Sobre l’augment de casos, ha afirmat que pot ser la conseqüència de l’augment de proves PCR a persones amb símptomes però ha afirmat que cal estar atents a l’evolució. D’altra banda, ha apostat perquè totes les autonomies prenguin la mateixa decisió pel que fa a l’obertura d’escoles per a nens de 0 a 6 anys.

Trilla ha afirmat que “crida l’atenció” l’augment de més de 900 contagis d’aquest dijous perquè “són molts”. Ha afegit però que es pot estar produint el que els epidemiòlegs anomenen “efecte vigilància” i que és un augment de casos perquè es fan més proves, especialment per la incorporació dels CAP. “Si busques més, trobes més”, ha exemplificat. Ha afegit però que caldrà estar amatents a si s’està produint un cert augment i, si és així, constatar que sigui controlat. Pel que fa al fet que la majoria de morts registrats a l’Estat dijous van ser a Catalunya, Trilla ha apuntat que s’ha de tenir en compte que la pandèmia va arribar més tard i que és possible que s’estiguin produint víctimes que porten molt de temps ingressades. Ha afegit però que caldria descartar una evolució negativa d’un repunt de casos recents. “Esperaria una mica a veure si això s’estabilitza com hem dit o no”, ha manifestat.

Sobre la petició de l’Estat a les comunitats de fer el seu propi pla per a la reobertura de centres, Trilla ha considerat que l’acció hauria de ser coordinada. “Si la base científica és blanca, és blanca per a tothom i si és negra ho és per a tothom”, ha declarat. El cap d’Epidemiologia del Clínic ha dit que “no té massa sentit” no fer-ho així. Trilla ha reconegut però que no hi ha prou evidència científica com per assegurar que els nens són grans transmissors del virus o no i quin és el risc segur d’obrir les escoles. “Hi ha moltes opinions i encara no massa dades contundents”, ha reconegut. Per això, ha dit que és un “dilema” què fer amb les escoles i ha reconegut els avantatges i inconvenients tant d’obrir-les com de deixar-les tancades. Sí ha reconegut però que a la part sanitària se li afegeix el component social ja que mantenir-les tancades suposa un “daltabaix” per als menors i les seves famílies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa