El cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Antoni Trilla
El cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Antoni Trilla | ACN

!--akiadsense-->

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha assegurat que “una part important del rastreig” dels contactes de positius de covid-19 té un “component de proximitat” i creu que l’atenció primària “és un dels llocs més adients” per fer-lo. En declaracions a Catalunya Ràdio, Trilla no ha entrat a valorar el procediment d’adjudicació fet per Salut a una filial de Ferrovial per rastrejar els contactes per 17 MEUR, però ha dit que qui està “més proper” en aquest casos és l’atenció primària, que “es pot veure perfectament reforçada amb aquests rastrejadors”. Trilla ha dit que les manifestacions són “legítimes”, però ha demanat que s’hi vagi amb la mascareta i mantenint la distància de seguretat, tot i que això últim és “complex”.

Trilla ha remarcat que en el rastreig de contactes “sempre hi ha d’haver algú que ha de trepitjar el carrer i parlar cara a cara per entendre què ha passat”. Per això, el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic considera que aquesta feina té un “component de proximitat”. “Pot estar a diferents llocs, però crec que l’atenció primària és un dels llocs més adients” per fer aquesta tasca, ha dit. Per al cap d’Epidemiologia del Clínic, “el que està més proper en aquest tipus de casos és l’atenció primària”, tot i que ha afegit que aquesta “es pot veure perfectament reforçada amb aquest tipus de rastrejadors”. “Si després els rastrejadors han d’estar sobre el terreny o en una central telefònica és una cosa que hem d’avaluar”, ha afegit. Aquest cap de setmana, el Col·legi de Metges ha exigit al Departament de Salut que “reverteixi la decisió errònia de fer que una empresa, Ferrovial, faci la gestió dels rastrejadors”. El Col·legi ha reclamat que aquesta gestió la faci l’atenció primària “per lògica, per coherència i per major seguretat clínica”.

D’altra banda, després que aquest diumenge s’hagin celebrat a Catalunya diverses manifestacions contra el racisme i en record de George Floyd, Trilla ha dit que aquestes protestes són “legítimes”, però ha demanat que s’exerceixi fent ús de la mascareta, que és “la millor protecció per evitar un contagi”, i intentant mantenir la distància de seguretat. El cap d’Epidemiologia del Clínic ha admès que això últim és “difícil” en espais com la plaça de Sant Jaume. Sobre l’obertura d’escoles, Trilla ha admès que “el risc mai serà zero”, però veu “cabdal” fer-ho perquè “l’alternativa és deixar els nens sense escolaritzar”. Per això, creu que s’ha d’intentar començar el curs vinent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa