MonPlaneta
Trilla: els tests d’antígens poden ajudar a reactivar activitats però tenen limitacions
  • CA

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat que els tests d’antígens poden ser “una bona solució” per reactivar determinades activitats, especialment econòmiques. Tot i això, ha apuntat en declaracions a TV3 que totes les proves “tenen limitacions” i que s’haurien de solucionar aspectes logístics, com garantir l’accessibilitat i que s’interpreten degudament. A més, en el supòsit que un mateix es faci el test l’ha de comunicar a Salut Pública si surt positiu. En tot cas, ha dit que per fer ús massiu i generalitzat la situació epidemiològica hauria de ser diferent. D’altra banda, ha afirmat que la baixada de la segona onada serà “més lenta” que l’anterior i que no es pot esperar una obertura generalitzada. “No tenen alguns avantatges de la PCR però en tenen d’altres que poden fer que sigui una eina clara per al control del a pandèmia”, ha explicat. Trilla ha afirmat que tot “s’ha d’estudiar” i que caldria esclarir com garantir un subministrament massiu i com comunicar els resultats per aconseguir un escenari on els tests d’antígens es facin servir de manera habitual i generalitzada. Tot i això, ha assegurat que els tests “funcionen” i que “poc a poc es pot mirar com ampliar” el seu ús més enllà de l’àmbit sanitari.

En aquest sentit, ha dit que la prova “no és una intervenció quirúrgica ni requereix una extraordinària preparació”, motiu pel qual no ha descartat que també es poguessin fer a les farmàcies. Ho ha relacionat amb les automostres que s’implantaran als instituts i ha afirmat que poc a poc s’espera que vagin apareixent proves més fàcils. “Es tracta de no barallar-se i de posar els interessos de la comunitat per sobre dels professionals”, ha dit. Trilla ha reconegut la millora en els principals indicadors de la incidència de la covid-19 però ha descartat una baixada molt ràpida. “Probablement ens espera una baixada més lenta i no hem de descartar alguna petita baixada i alguna petita pujada”, ha manifestat. El doctor ha explicat que l’hivern i l’arribada de la grip poden contribuir a aquesta situació. El doctor ha dit que la taxa de positivitat és “massa alta” i això indica que hi ha molt virus circulant i que, tot i la millora, s’haurien de fer encara més proves. A més, ha explicat que amb l’entrada del fred arriba “la part de la pujada difícil” des del punt de vista sanitari.

Pel que fa a la desescalada, ha afirmat que caldrà valorar quin és l’impacte real que cadascuna de les restriccions ha tingut en la desacceleració i ha afegit que si hi ha una estabilització “probablement n’hi haurà prou” amb les mesures actuals. Ha insistit però que cal ser prudent perquè els efectes en l’àmbit sanitari no es veuen fins més tard i ara estan “saturats”. Tot i això, ha descartat “grans obertures” com a l’estiu però també un tancament complert com el de la primavera. Segons Trilla, els propers mesos hi hauran períodes amb més restriccions i d’altres on es poden flexibilitzar algunes d’aquestes. Per últim, ha situat en el primer semestre del 2021 el període en que hi podrien començar a haver vacunes disponibles i ha indicat que si s’arribés a la tardor del 2021 amb una vacunació prou importat “seria un èxit de la ciència”. Segons ell, en el període d’un a dos anys “aniran apareixent vacunes” i ha afirmat que, com la de la grip, serà necessària una revacunació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa