MonPlaneta
Trilla, sobre les imatges a les platges: “Això no pot ser de cap de les maneres”
El cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Antoni Trilla
El cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Antoni Trilla | ACN

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha mostrat preocupació per les imatges del primer dia de passeigs a les platges de Barcelona. “Això no pot ser així de cap de les maneres”, ha dit a Catalunya Ràdio. Trilla ha alertat que es van veure “aglomeracions” i gent “no respectant les normes” i ha respost afirmativament en ser preguntat si situacions així podien produir un contagi comunitari. D’altra banda, ha afirmat que els ajustos en el recompte de casos a Catalunya indiquen que la situació “està prop del control” en nous contagis. “Va a la baixa però segueix havent-hi casos”, ha dit. Ha reiterat que el “garbuix” en la manera de comunicar a les comunitats dificulta interpretar però que “la cosa va a la baixa”. Trilla ha esperat que a mesura que passin els dies “la gent es vagi conscienciant” sobre com s’ha d’actuar a les platges i ha reconegut que les imatges d’aquest dimecres són les del primer dia. Per això, ha reclamat “prudència” i conscienciar-se de cara a l’estiu. “Cal anar-se acostumant perquè això no pot ser”, ha insistit.

El cap d’Epidemiologia del Clínic ha valorat que continua havent letalitat, tot i que ha apuntat que aquesta pot ser de persones que estan ingressades a les UCI i que acaben no superant la infecció. Ha afegit que també pot ser que hi hagi persones d’edat avançada que contraguin la malaltia i l’evolució sigui desfavorable. En aquest sentit, ha apuntat que per exemple a Itàlia porten una “bona evolució” en quant a contagis, però continuen comunicant morts cada dia. Per últim, ha valorat que l’estudi d’IrsiCaixa, el CRESA i el Barcelona Super Computing Center sobre que no totes les persones que passen la malaltia generen anticossos, Trilla ha afirmat que és un estudi “des del punt de vista teòric” i ha afegit que és un “interrogant preocupant” si s’acaba confirmant amb altres estudis. Tot i això, ha dit que hi ha altres estudis que indiquen que, tot i passar la malaltia lleu, s’està immunitzat contra la reinfecció. A més, ha dit que els anticossos no són l’únic sistema de defensa i que hi ha el que s’anomena “memòria cel·lular”, que no es detectada pels tests actuals però que fa que hi hagi cèl·lules del cos que podrien actuar contra una segona infecció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa