MonPlaneta
Trilla diu que no poder comparar dades és “una de les grans mancances” de la pandèmia
  • CA
El cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Antoni Trilla | ACN

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat que no poder comprar dades és “una de les grans mancances” de la pandèmia. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha afegit que “no pot ser comparar” diferents metodologies i ha apuntat que caldria saber si la xifra donada aquest dijous per la Generalitat de 201 morts inclou només els casos confirmats o també el probables i si s’ha fet servir la mateixa metodologia que el dia anterior, quan van ser 99 víctimes. “Però si s’han ajuntat confirmats i probables no podem comparar, és el que pitjor ens pot ajudar a entendre la situació”, ha dit. D’altra banda, veu “prudent” treballar en escenaris que permetin la sortida de nens però ha instat a “posar-se d’acord tots”.

Sobre les metodologies de recompte, ha apuntat que caldria reconstruir la corba amb la nova metodologia per no comptabilitzar un volum de víctimes de cop. “El que no val és que entrin tots de cop”, ha afegit sobre el canvi de sistema per part del Govern. Trilla ha explicat també que amb el virus de la grip també passa que és “difícil” discernir en alguns casos si la persona mor “amb epidèmica de grip” o per complicacions derivades d’aquesta. I per això ha considerat que el més important és “posar-se d’acord amb com comptar-ho”. D’altra banda, ha afirmat que cada cop es van fent més tests però ha alertat que això també comportarà un augment de casos de coronavirus. Aquests tests es fan a persones que presenten simptomatologia ja que ha reconegut que fer proves a tothom, també les asimptomàtiques, comporta una gran “complicació”. Ha afegit que els casos asimptomàtics són “les persones invisibles” difícils de detectar per aturar la propagació.

Per últim, ha considerat “prudent” que es treballi en diferents escenaris com el de permetre sortides puntuals de nens. Ha explicat que la situació és d'”estabilització” i que es manté una tendència “que es comença a fer monòtona”. En tot cas però ha apuntat que caldrà que els nens portin mascaretes infantils i que se segueixin totes les mesures d’higiene. “El millor que podrien fer és posar-se d’acord tots, no crec que sigui tan difícil, i pactar determinades mesures o directrius”, ha manifestat, al temps que ha demanat “criteri, sentit comú i molta prudència”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa