Tres, de les cinc candidatures que havia presentat l’Agència de Residus de Catalunya, han estat seleccionades com a finalistes del del Premi Europeu de Prevenció de Residus. Així, dels 18 finalistes de tota Europa, tres, corresponen a projectes catalans.

!--akiadsense-->

En la categoria de Ciutadans: El rubinenc Javier Ruiz Rojas per la iniciativa personal “Caçador de Trastets”, que promou la neteja d’espais naturals evidenciant la necessitat de reduir la generació de residus i evitar conductes incíviques. Des del 2013 ha organitzat 16 jornades de neteja, mobilitzant 1400 persones i recollint 3,5 tones de residus. També ha creat un set d’activitats i jocs educatius en cada ocasió.

!--akiadsense-->

En la categoria d’Institucions Escolars: L’Escola Lluçanès, per la campanya “We are a sustainable community”, de foment de la cooperació i la comparació de dades entre escoles del Regne Unit, i Bulgària, entre d’altres. S’han pres accions comunes com Waste Diary o Smart Shopping que promouen la prevenció de residus d’envasos entre la comunitat educativa i el seu entorn.

!--akiadsense-->

En la categoria d’Empresa: Caprabo, per la campanya “Jo em comprometo!”, dirigida a 90.000 membres del Club Client Caprabo, oferint-los consells per promoure un consum responsable, per allargar la vida de la roba i de les sabates i per evitar el malbaratament alimentari.

El veredicte del jurat, que està format per especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus, es farà públic a Barcelona el dia 18 de maig, a la Casa Llotja de Mar, en una Conferència Internacional sobre Prevenció qualitativaque coincideix amb la 15a Jornada de Prevenció de Residus, i una sessió de treball del Projecte reWINE.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus

El Premi Europeu de Prevenció de Residus distingeix iniciatives tenint en compte criteris d’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) hi havia presentat cinc candidatures d’entre les activitats organitzades durant la VII Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que va comptar amb un dia temàtic centrat en la desmaterialització i que es va celebrar el passat mes de novembre a 32 regions, gràcies a la participació de 43 organitzadors i amb 12.255 activitats arreu d’Europa.

A Catalunya es van organitzar finalment 1030 activitats promogudes per 262 entitats tant públiques com privades. Aquesta és una iniciativa que se celebra a Catalunya des de l’any 2009, i que coordina l’ARC sota el patrocini del Programa LIFE+ de la Comissió Europea. L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d’Europa accions de sensibilització i donar a conèixer estratègies de reducció de residus. Enguany, la IX Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 18 al 26 de novembre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa