MonPlaneta
Uns treballs a Monistrol de Calders posen al descobert el que podria ser un jaciment iber
  • CA

Monistrol de Calders (Moianès) ha localitzat, en el marc d’uns treballs de millora d’uns camins forestals, el que podria ser un jaciment d’un alt valor històric i patrimonial, probablement d’origen iber. Segons ha explicat l’Ajuntament, duran les obres va quedar al descobert el que podia semblar una sitja antiga. Arran de la troballa es va realitzar una primera excavació arqueològica a càrrec de l’empresa Arqueòlegs.cat. A l’espera de l’estudi en profunditat, de moment s’ha posat al descobert unes estructures d’època antiga que podrien ser “de gran valor”. El jaciment s’ubica al pendent de llevant del Serrat del Gordi, en una zona propera a la riera de Calders i als camps de conreu de l’antic mas Llandric.

Fins ara, a través de la primera intervenció, s’ha pogut documentar un conjunt de dues sitges excavades per a l’emmagatzematge de cereals o lleguminoses i un forat circular d’1,5 metres de diàmetre amb un seguit de forats de pal al seu voltant. En aquest darrer cas, els primers inicis apunten al fet que es tracta d’una estructura productiva relacionada amb el foc.

Les sitges i l’estructura circular, un cop deixaren d’estar en ús, van ser reomplertes amb terra i pedregar fins a crear un espai de circulació regular en superfície. Sobre d’aquest es va edificar un construcció de planta rectangular del qual, a hores d’ara, s’han delimitat parcialment dos àmbits de tres metres d’amplada. El pendent del terreny va afavorir l’assentament d’aquesta edificació, adossant-se les parets de tancament nord al mateix turó, tot resseguint-lo circularment.

El fet que les estructures estiguin assentades sobre les antigues sitges fa pensar, segons les primeres investigacions, que es tractaria de dos períodes diferenciats.

Pel que fa a quin període pertany el jaciment, s’ha realitzat un primer acotament basat en el conjunt ceràmic recuperat, l’estudi del qual està encara en procés, i la tipologia de l’edificació. S’ha recuperat poca ceràmica de les sitges del moment en què ja es trobaven en desús i foren reblertes. Es tracta de ceràmiques grises i de producció molt tosca, pertanyents a hores d’ara a un període cronològic molt ampli, que comprendria des de l’època del ferro fins a la tardo-antiguitat. No obstant això, els investigadors confien que amb la realització d’un estudi de Carboni 14 de les restes de fauna localitzades es pugui acotar el període.

Pel que fa a la tipologia constructiva de l’edificació i la seva ubicació en l’espai, els primers indicis apunten a un possible assentament iber. No obstant això, caldrà corroborar-ho en futures intervencions.

Amb aquest primer estudi l’Ajuntament de Calders volia conèixer la rellevància del jaciment i ara la intenció és aprofundir-hi encara més. Per aquest motiu ha demanat que es declari Bé Cultural d’Interès Local i estan buscant el finançament necessari.

Alhora, per acostar el jaciment a la ciutadania, aquest dissabte es farà una visita guiada on l’arqueòleg director de la intervenció explicarà amb detall els elements que els fa pensar que es tracta d’un jaciment amb un gran interès històric i científic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa