MonPlaneta
Traslladat a Cazorla un poll de trencalòs del Centre de Fauna de Torreferrussa
El poll de trencalós durant el seu trasllat | Centre de Fauna de Torreferrussa

El Centre de Fauna de Torreferrussa (Vallès Occidental) ha traslladat un poll de trencalòs al Centre de Cria de Guadalentin (Cazorla), en el marc del Programa Europeu per a la Conservació d’Espècies Amenaçades del Trencalòs (EEP-European Endangered Species Programme), coordinat per la Vulture Conservation Foundation. Es tracta de l’exemplar que va néixer el 21 de febrer al Centre de Fauna de Vallcalent (Segrià), i poc després es va traslladar a Torreferrussa per ser adoptat per l’única parella reproductora que hi viu. L’exemplar serà alliberat a la natura properament, amb l’objectiu d’incrementar la població present al sud de la península Ibèrica.

A Torreferrussa també va néixer un poll de trencalòs el febrer, amb una genètica privilegiada, perquè el seu pare és originari del Pirineu, la qual cosa aporta variabilitat genètica al projecte. Com que els seus progenitors no tenien gaire experiència en la cria de polls, l’equip científic del programa va decidir traslladar-lo a Vallcalent, per evitar riscos en el seu creixement. De fet, la parella es reprodueix des de fa quatre anys. Aquest és el quart exemplar que neix i el tercer que sobreviu a les instal·lacions de Torreferrussa. El poll serà traslladat properament a Alemanya per incorporar-se a la xarxa de cria en captivitat del programa.

El poll de trencalòs durant el seu primer temps de vida | Centre de Fauna de Torreferrussa

La Generalitat va signar el 2003 un conveni amb la Vulture Conservation Foundation per tal que els centres de fauna participessin al programa de cria en captivitat del trencalòs. En aquest marc, els primers trencalossos van arribar al als Centres de Fauna de Torreferrusa i Vallcalent el 2006 i 2005, respectivament. Torreferrussa acull una única parella reproductora, que ha tirat endavant tres polls. A partir del quart exemplar, el programa estableix que els polls siguin alliberats a la natura, i no utilitzats per al programa de cria en captivitat. Així, els propers que neixin a Torreferrussa ja es podran retornar al medi. Per la seva banda, Vallcalent acull actualment 5 parelles, dos individus i el poll nascut a Torreferrussa.

Coordinat per la Vulture Conservation Foundation, el Programa Europeu per a la Conservació d’Espècies Amenaçades del Trencalòs (EEP-European Endangered Species Programme) ha permès reintroduir exemplars d’aquesta espècie en perill d’extinció a indrets d’Europa on s’havia gairebé extingit, com ara els Alps, Massís Centra, el Baix Maestrat i la serra de Cazorla. En els més de 40 anys que porta en marxa, el programa ha aconseguit 565 polls criats amb èxit, del quals 323 hauran set alliberats a la natura fins a finals de juny. Actualment hi ha més 40 parelles de trencalòs que crien en captivitat a tot Europa dins del programa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa