Tots els humans tenim ADN neandertal, afirma un estudi que refuta teories anteriors

Fins ara s'havia pensat que, per raons migratòries, les poblacions africanes no s'havien creuat mai amb aquest parent de la nostra espècie però sembla que, de fet, també ho van fer

Reproducció artística d'humans primitius

Reproducció artística d’humans primitius | Domini Públic

Si fins ara ja sabíem que les poblacions humanes de fora del continent africà teníem, sens dubte, una part del nostre ADN que procedia dels nostres cosins extingits, els homes de Neandertal, ara sembla que els africans, de qui es pensava que no tenien cap relació genètica amb ells més enllà dels ancestres comuns en l’arbre de l’evolució, també la tenen. Això és, si més no, el que afirma un equip d’investigadors de la Universitat de Princeton, als Estats Units, en un article a la revista ‘Cell’. Fent servir un nou mètode d’anàlisi per ordinador, aquests científics afirmen que han aconseguit detectar, per primera vegada, ADN neandertal en africans.

Aquest descobriment posa en dubte les teories, àmpliament acceptades, sobre com es van escampar els humans per tot el món procedents d’Àfrica. Segons es pensava, després d’aparèixer allà, els nostres avantpassats s’haurien repartit per tot el planeta en una gran onada migratòria que va tenir lloc entre fa 80.000 anys i fa 60.000. Aquest darrer treball, però, conclou que, segons les seves dades, en algun moment fa uns 200.000 anys un grup d’humans moderns va abandonar el continent i va arribar a Europa, on es va hibridar amb els neandertals. Posteriorment, els seus descendents van tornar a Àfrica, on van introduir aquest ADN a les poblacions que s’hi havien quedat.

Esquelet i reproducció home de Neandertal al Museu Nacional de Ciència i Natura de Tòquio (Japó) | Photaro (CC)

Els seus càlculs també els han fet concloure que les poblacions de l’est d’Àsia, que es pensava que tenien un 20% més d’ADN neandertal que no pas els europeus, en realitat tenen aproximadament el mateix, un descobriment interessant i que també obre noves preguntes sobre els processos migratoris que van dur els nostres avantpassats a ser presents a tot el planeta.

Nou comentari