MonPlaneta
Tombats els projectes eòlics de Murta i Vall de la Torre, a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre
Turbines eòliques a la Terra Alta
Turbines eòliques a la Terra Alta | ACN

La Ponència Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat ha desestimat els projectes de centrals eòliques de Murta i Vall de la Torre, a cavall entre la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. Promoguts per la multinacional portuguesa EDP Renovables España, la Generalitat argumenta que són inviables, principalment, perquè tindrien efectes “insalvables” sobre espècies de fauna amenaçades i protegides com l’àliga cuabarrada. La mateixa Ponència Ambiental també ha tombat parcialment dos dels set aerogeneradors del projecte d’Empedrats, també promogut per EDP a la mateixa zona i formant un conjunt amb els dos desestimats. El moviment contra la massificació eòlica a la Terra Alta exigeix que no s’autoritzi la totalitat del parc.

Turbines eòliques a Talavera
Turbines eòliques a Talavera | ACN

El parc de Murtes, amb entre set i nou aerogeneradors, i una potència total de 28 MW s’havia d’ubicar entre els termes municipals de Pinell Brai (Terra Alta), Ascó, Benissanet, Miravet i Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre). En realitat, i segons reconeix la mateixa ponència, és una de les tres centrals del complex que EDP pretenia instal·lar i que compartien la mateixa línia d’evacuació elèctrica, entre d’altres instal·lacions. La Ponència, en aquest cas, considera que els efectes que tindria la seva implantació sobre l’hàbitat de l’àliga cuabarrada, espècie protegida, resultarien “insalvables”. Un argument similar utilitzar per tombar també l’avantprojecte de Vall de la Torre, entre Móra d’Ebre, Ascó (Ribera d’Ebre) i la Fatarella (Terra Alta). En aquest cas, EDP pretenia instal·ar cinc aerogeneradors amb una potència total de 20 MW. La Ponència, però, emet informe desfavorable sobre la viabilitat de l’emplaçament per l’existència “d’elements determinants que, ja d’inici, es consideren insalvables per l’afectació de fauna amenaçada”.

Un aerogenerador des de la base, envoltat de boira, al parc eòlic de la Serra de Montargull, entre la Segarra i la Conca de Barberà
Un aerogenerador des de la base, envoltat de boira, al parc eòlic de la Serra de Montargull, entre la Segarra i la Conca de Barberà | ACN

Per contra, la Generalitat sí que considera, de moment, viable, tot i que prèvia presentació de nous estudis d’impacte ambiental, cinc dels set aerogeneradors de l’avantprojecte d’Empedrats, a Pinell de Brai. L’Ateneu Popular la Pastora ja ha anunciat que treballaran perquè, finalment, es desestimi la central sencera després que s’hagin ja descartat els altres dos projectes relacionats de la mateixa EDP.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa