MonPlaneta
Territori inclou totes les àrees protegides del país al programa de seguiment d’espais marins
  • CA

El nou programa de seguiment científic dels espais marins que impulsa el departament de Territori i Sostenibilitat ampliarà el seu abast d’acció i incorporarà tots els espais protegits de Catalunya. Fins ara aquest seguiment es concentrava al Parc Natural del Cap de Creus i al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. El nou contracte signat amb la Universitat de Barcelona (UB) està dotat amb 736.527 euros i permetrà estendre el programa a totes les àrees incloses dins del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i la Xarxa Natura 2000. Aquest programa es desplegarà entre el 2021 i el 2024 amb l’objectiu de millorar l’estat de conservació i protegir la biodiversitat del medi marí d’arreu del territori.

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha destacat a través d’un comunicat que aquest nou programa “permetrà avançar en el coneixement sobre l’estat de conservació i les tendències principals que afecten els hàbitats i les espècies marines del nostre àmbit”. “Som conscients que el nostre medi marí acumula un dèficit històric de coneixement, però ara aquesta mancança podrà veure’s corregida gràcies a dos projectes estratègics que arrenquen aquest any 2021, per una banda, el seguiment de la biodiversitat marina als espais marins protegits de Catalunya que ara hem formalitzat amb la UB i, de l’altra, el mapa d’hàbitats marins (2021-2023)”, ha detallat. De fet, a parer seu, “gràcies a aquests projectes es farà un gran salt endavant en el coneixement d’aquest àmbit per tal de poder-hi aplicar les polítiques públiques necessàries per garantir-ne la conservació”.

Damià Calvet, amb Marta Subirana a darrere, durant la seva intervenció a la seu de l'ONU | Departament de Territori i Sostenibilitat
Damià Calvet, amb Marta Subirana a darrere, durant la seva intervenció a la seu de l’ONU | Departament de Territori i Sostenibilitat

El programa dona continuïtat a l’activitat investigadora iniciada per la universitat el 1990 i està gestionat per l’oficina de transferència de coneixement de la UB (Fundació Bosch i Gimpera, FBG-UB). Coordinaran el seguiment científic els experts Bernat Hereu (Parcs Naturals Marins) i Cristina Linares (PEIN i Xarxa Natura 2000), que són membres de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBio). També hi participaran equips de la UB i d’altres institucions, integrats dins el Grup de Recerca en Biologia i Ecologia Bentòniques i el Grup de Recerca Biologia de la Conservació en Ecosistemes Marins (MEDRECOVER), amb una tradició investigadora de més de 25 anys en projectes de recerca bàsica i aplicada els espais naturals protegits de Catalunya i altres reserves marines de tota la Mediterrània. En el marc del programa, l’equip farà un seguiment científic de diversos indicadors com la gorgònia vermella, el corall vermell, les garotes o les coves per avaluar l’estat ecològic de les comunitats biològiques i l’impacte de l’activitat humana sobre l’ecosistema marí.

L’equip científic col·labora directament amb organismes internacionals com ara la Xarxa d’Àrees Protegides del Mediterrani (MEDPAN), la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i el Centre d’Activitat Regional per a Àrees Especialment Protegides (RAC/SPA). Això permetrà incloure els parcs naturals marins i la Xarxa Natura 2000 de Catalunya com a casos d’estudi amb el suport d’aquests organismes destacats per la gestió i conservació dels ecosistemes marins dins l’àmbit internacional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa