MonPlaneta
El talent científic i tecnològic a l’exterior catapulten Barcelona
  • CA
Barcelona Alumni Global Summit | SciTech DiploHub

SciTech DiploHub, l’organització publico-privada responsable de projectar i representar l’ecosistema de ciència i tecnologia de Barcelona al món, organitza un any més la cimera del talent global de la ciutat “Barcelona Alumni Global Summit”. Amb més d’un miler de membres en una trentena de països, la xarxa ‘Barcelona Alumni’ aplega tots aquells investigadors, científics i experts en tecnologia formats a Barcelona i actualment ocupant posicions destacades en centres de recerca, universitats, startups i empreses d’arreu del món. Té l’objectiu de posicionar l’ecosistema del coneixement de Barcelona al món, impulsar projectes internacionals de recerca i transferència tecnològica internacionals i fomentar nous intercanvis científics i empresarials. La cimera ha acollit una nodrida representació d’investigadors de centres de recerca i universitats de reconegut prestigi com el Massachusetts Institute of Technology, la Universitat de Harvard, la Universitat d’Oxford, la NASA, la Universitat Tècnica de Munic, l’Escola Politècnica Federal de Zuric o la Universitat de Soochow a la Xina; directius d’empreses tecnològiques com Facebook, Google, Alibaba, Microsoft o Tesla; i alts càrrecs d’institucions internacionals com el Banc Mundial, la Comissió Europea o l’agència britànica d’innovació Nesta.

Alguns dels assistents a la jornada | SciTech DiploHub

El matí ha arrencat amb tres trobades en paral·lel al Barcelona Supercomputing Center, el Barcelona Tech City i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), tres centres neuràlgics de la recerca i la innovació barcelonines. Alguns dels temes centrals de les trobades han estat les col·laboracions internacionals en biomedicina i genòmica, el futur de la computació quàntica o el paper de les dades i la tecnologia en l’urbanisme i la mobilitat del futur. Tot seguit, l’acte central ha tingut lloc a La Pedrera, on els participants han posat en comú les diferents sessions paral·leles i celebrat un dinar networking amb els representants de les institucions impulsores de SciTech DiploHub: rectors d’universitats, directors de centres de recerca, CEOs de startups, organitzacions empresarials i institucions públiques.

L’acte ha conclòs amb els parlaments del Conseller d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Alfred Bosch, i la Tinent d’Alcaldia per l’Agenda 2030 i Transició Digital de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet. Segons el director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig «el nostre talent global és l’element essencial de la projecció internacional de Barcelona, la primera ciutat del món amb una estratègia de diplomàcia científica». En paraules del conseller Bosch, «els investigadors i emprenedors tecnològics a l’exterior són els nostres millors ambaixadors, els hem de donar les eines perquè segueixin involucrats amb la recerca i la innovació del nostre país».

Fotografia de família dels assistents | SciTech DiploHub

Entre els ponents, amb forta presència femenina, destacaven la directora de l’Institut de Nanomedicina de la Universitat d’Oxford, Sònia Trigueros; la directora de Data Science de VISA a Àsia, Meri Rosich; la inversora en salut digital Marta G. Zanchi; la investigadora de l’Institut de Física Teòrica de la Universitat d’Innsbruck, Gemma de Las Cuevas; o la directora executiva de l’empresa SocialCar, Mar Alarcón. També han presentat les fites anuals més rellevants de l’ecosistema barceloní el director associat del Barcelona Supercomputing Center (BSC), Josep Maria Martorell; el director del Barcelona Tech City, Miquel Martí; el director del Barcelona Beta Brain Research Center, Arcadi Navarro; i el director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig. Per a Sonia Trigueros, Directora de l’Institut de Nanomedicina de la Universitat d’Oxford, «Barcelona té grans fortaleses en àmbits com la biomedicina o la nanotecnologia i els membres de la diàspora científica poden fer de connectors i impulsar projectes de col·laboració amb universitats, empreses i centres de recerca internacionals». En paraules de Meri Rosich, Directora de Data Science de VISA a la regió d’Àsia i Pacífic, la xarxa Barcelona Alumni també permet «intercanviar millors pràctiques i polítiques en àmbits com la transformació digital, la mobilitat o la gestió de dades». «Si a l’atractiu de Barcelona com a hub d’innovació li sumem el seu talent global i la nostra experiència a fora, podem situar la ciutat a l’avantguarda de la creativitat tecnològica».

Finalment, a la cimera s’ha fet balanç del resultats dels diferents projectes de SciTech DiploHub i s’hi han presentat els principals indicadors i projectes de la xarxa Barcelona Alumni: la creació d’un programa per connectar el talent global amb les institucions catalanes, el llançament d’una plataforma virtual per dinamitzar la comunitat i propers actes a hubs mundials de la innovació com Londres, Shanghai i San Francisco.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa