MonPlaneta
“Sustainability Partners”, una iniciativa per fomentar la circularització de l’economia
  • CA
| Cetaqua

El Centre Tecnològic de l’Aigua (Cetaqua) ha llençat la iniciativa Sustainability Partners com a part dels seus esforços per assegurar la sostenibilitat i l’eficiència del cicle de l’aigua. Partint de l’experiència adquirida en projectes de col·laboració amb Aigües de Barcelona i el Grup SUEZ i gràcies a casos d’estudi com els que van dur a terme a Sant Feliu de Llobregat, Gavà o Gran Canaria, Sustainability Partners ajudarà a transformar territoris i organitzacions que s’hagin posat com a objectiu circularitzar la seva economia i adoptar models més en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Així, Sustainability Partners oferirà a les administracions i organitzacions que ho demanin un diagnòstic del seu funcionament i un pla d’acció que els permeti implementar accions de circularització de l’economia en un període aproximat de sis mesos. En primer lloc, amb l’ajuda dels diversos actors claus del territori, identificarà sinèrgies potencials a través dels eixos de l’aigua, l’energia, els residus-recursos i el transport, entre d’altres. Gràcies l’anàlisi de dades i als diagnòstics previs, Sustainability Partners podrà explicar com implementar la circularitat al territori o l’organització en qüestió i, a més, oferirà suport al llarg de tot el procés, al final del qual mesurarà l’impacte real de les mesures adoptades en termes ambientals, econòmics i socials.

Imatge d’arxiu d’una depuradora | Agència Catalana de l’Aigua

Segons els resultats dels darrers anys, la circularització de l’economia podria suposar estalvis de fins a un 20% en les factures de consum de moltes empreses. A més, als territoris on s’han axplicat, les oportunitats d’economia circular proposades per Cetaqua a diversos territoris podrien estalviar-los una mitjana d’un milió i mig d’euros anuals. Així, entre les propostes que promou Sustainability Partners hi haurà, per exemple, la valorització de residus en matèries primeres, la reutilització d’aigua per a usos no potables, la reducció del consum de materials i la valorització d’altres productes com la cel·lulosa i els plàstics… A més, també farà una aposta decidida per l’autosuficiència energètica, l’energia verda, l’ús del biogàs procedent de plantes depuradores d’aigües residuals i el concepte de residu zero mitjançant la revalorització.

| Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental

Així, per exemple, a Gavà es van detectar 10 oportunitats de les quals se n’estan implementant 3, que han creat 4 nous models de negoci sostenible. Això suposarà una reducció aproximada del 10% de la factura energètica del territori (uns 1,2MEUR anuals); de més del 5% en la factura de l’aigua potable, a més de l’estalvi de recursos hídrics, i una solució col·laborativa a la gestió de residus industrials assimilables a urbans. En el cas de Sant Feliu de Llobregat, d’altra banda, les millores es van estimar en un 15% menys de volum de residus i un altre 15% d’estalvi energètic, uns 1,8 milions anuals. Per continuar en aquesta línia, el 2019 la metodologia de Sustainability Partners s’ha aplicat per primer cop en l’àmbit supramunicipal, gràcies a la col·laboració amb la Sociedad de Promoción Económica de Gran Canaria i la Mancomunidad de Ayuntamientos del Norte de Gran Canaria. L’agenda proposada, que ha implicat dos municipis, ha donat 16 oportunitats circulars: 5 per al Parc Científic Tecnològic de Gáldar, 7 mesures d’àmbit municipal i 4 més en sectors econòmics específics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa