MonPlaneta
El subsòl d’Europa, un dels satèl·lits de Júpiter, podria ser habitable

Europa, una de les llunes de Júpiter, té un oceà sota una capa de gel molt gruixuda i ha estat considerada, durant anys, un dels altres llocs del nostre sistema solar on s’hi podria haver desenvolupat la vida. Aquest passat dimecres, en un congrés científic, es va presentar un estudi que reforça aquesta possibilitat.

Segons els seus resultats, l’oceà subglacial d’Europa es va formar quan els minerals subterranis, rics en aigua, la van expulsar a causa de la calor que generava la desintegració dels elements radioactius que contenien, juntament amb la força de les marees que causa la seva interacció gravitatòria tant amb Júpiter com amb dues de les seves altres llunes, Ió i Ganímedes.

Els models elaborats pels científics sobre la formació de l’oceà d’Europa mostra que només deu ser lleugerament àcid, amb diòxid de carboni i alguns es sals sulfuroses. Així, si la disponibilitat d’aigua líquida es considera el primer requisit per a l’habitabilitat, l’intercanvi químic entre l’oceà i les roques de l’interior del planeta podria haver estat important a l’hora de subministrar energia a possibles organismes que hi haguessin de sobreviure. A més, a la Terra primigènia, alguns bacteris van fer servir diòxid de carboni per viure, cosa que també podrien haver fet a Europa. Allà, tot i que a lluna és una mica més petita que la nostra, podria tenir el doble d’aigua que els oceans de la Terra.

Tot i això, aquests resultats no volen dir, en cap cas, que Europa estigui habitada: només vol dir que, en les condicions actuals, alguns dels organismes més resistents del nostre planeta hi trobarien unes condicions suficients com per a reproduir-se.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa