MonPlaneta
Una ‘startup’ catalana permetrà diagnosticar la sèpsia amb una mostra de sang en tres hores
  • CA

La ‘startup’ catalana Moirai Biodesign ha creat un prototip de kit de diagnòstic que permetrà detectar la sèpsia –un procés inflamatori potencialment mortal– a partir d’una mostra de sang. D’aquesta manera, el pacient no haurà de realitzar un hemocultiu previ. Amb aquest kit es podran detectar els patògens que causen la sèpsia, així com les seves resistències als antibiòtics en poques hores i obtenir resultats molt més ràpid que amb l’anàlisi de l’hemocultiu, que requereix diversos dies per concloure un diagnòstic. Moirai Biodesign s’ha beneficiat de l’ajut ‘Startup Capital’ d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. La ‘startup’ ha rebut 75.000€ que podrà destinar a finançar les activitats derivades de l’execució del pla de negoci inicial, com per exemple cobrir despeses de personal, contractar serveis a tercers, invertir en material i equipaments, llogar espais o elaborar estratègies de comercialització i comunicació.

El dispositiu de diagnòstic que han creat és d’un sol ús i està basat en la seva tecnologia de biosensors, on s’introdueix una mostra de sang del pacient per identificar bacteris que puguin causar sèpsia. Segons el CEO de Moirai Biodesign, Amadís Pagès, “en menys de tres hores” es poden obtenir resultats. D’aquesta manera, es pot evitar la realització de l’hemocultiu, que s’allargava fins a cinc dies. Un fet que permet als especialistes clínics prendre decisions “més ràpides”. De fet, la tecnologia que fa servir el kit estava prèviament pensada per la detecció de la leucèmia. “Ara també s’aplicarà a la sèpsia”, ha explicat Pagès. Aquest kit d’un sol ús identifica les causes que provoquen la sèpsia i analitza les seves resistències a antibiòtics, per mirar de combatre-la. Segons Pagès, “és clau poder realitzar l’anàlisi ràpidament per identificar els patògens que causen la sèpsia i quines resistències tenen per poder administrar l’antibiòtic adequat com més aviat millor”. I és que Pagès ha subratllat que si un pacient “no rep el tractament adequat en qüestió d’hores” es pot arribar a morir.

La ‘startup’ catalana ja disposa d’un primer pilot d’aquest dispositiu que al llarg dels mesos vinents passarà per la fase de validació. El seu objectiu és comercialitzar el dispositiu en hospitals. Amb seu al Parc Científic de Barcelona, compta amb un equip de sis especialistes en biomedicina, bioquímica i intel·ligència artificial, entre d’altres. Moirai Biodesign té previst continuar ampliant les aplicacions de la tecnologia de biosensors per poder adaptar-la per la detecció d’altres tipologies de malalties.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa