MonPlaneta
Les ‘start-up’ biomèdiques catalanes obtenen 112 MEUR en finançament el 2019
Investigadora treballant al laboratori
Investigadora treballant al laboratori | Secretaria d’Universitats i Recerca

Les ‘start-up’ biomèdiques de Catalunya van aixecar 112 MEUR en finançament l’any 2019, un 3% més respecte a l’exercici anterior. Es tracta del segon millor registre de la sèrie històrica, només superat per l’any 2016, quan el sector va aconseguir captar 153 MEUR. Així ho indica l”Estudi d’inversió en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya 2020′, elaborat per la consultora EY. Durant la presentació de l’informe d’aquest dijous, diversos inversors i experts del sector han apuntat que el 2020 és “molt prometedor” i han assegurat que s’assolirà una nova xifra rècord d’inversió, potenciada per l’interès de les ciències biomèdiques després de la crisi del coronavirus.

Durant el primer semestre d’aquest exercici, les ‘start-ups’ del sector han aixecat 55,6 MEUR, lleugerament per sota els 63,6 MEUR que es van captar durant el mateix període de l’any passat. Malgrat aquesta caiguda, les empreses es mostren optimistes de cara al futur. “El mercat global i les previsions d’inversió per al 2020 indiquen que la indústria de les ciències de la vida seguirà creixent i serà més atractiva que mai”, ha explicat la sòcia global de Life Sciences d’EY, Sílvia Ondategui. De fet, l’informe destaca que “la flexibilitat i capacitat d’adaptació” de les empreses biomèdiques davant la crisi sanitària “ha reforçat el sector de la salut com un dels grans motors econòmics del país”.

“Els punts més destacats de l’estudi mostren la fortalesa de l’ecosistema de les ciències de la vida i la salut a Catalunya, amb una inversió que s’han mantingut per sobre els 100 MEUR els darrers quatre anys”, ha comentat la presidenta de CataloniaBio & HealthTech, Judit Anido. Tal com s’indica a l’informe, el sector va aconseguir captar una inversió de 153 MEUR el 2016, 102 MEUR el 2017 i 106 MEUR el 2018. Durant el 2019, el capital risc es va mantenir com la principal font de finançament (49%), seguit de les ajudes públiques, la borsa i el ‘crowdfunding’. El 63% del capital recaptat correspon a les deu inversions més grans, protagonitzades per empreses com Oryzon o Anaconda Bimoed (cada una va aixecar 20 MEUR). En total es van signar 116 operacions per un import mitjà de 2 MEUR.

Per altra banda, l’informe destaca que a finals del 2019 hi havia 39 productes en fase clínica a Catalunya. En paral·lel, més el 90% de les empreses del sector preveuen incorporar nous productes a la seva línia d’investigació durant els pròxims tres anys. Pel que fa a la col·laboració amb altres institucions, les ‘start-up’ biomèdiques van tancar 400 acords, un 13% més respecte a 2018. Empreses (33%) i hospitals (29%) van ser els socis principals, seguits per les universitats i organitzacions de transferència tecnològica (19%) i centres de recerca (19%).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa