MonPlaneta
SOS Penedès demana aturar la instal·lació de centrals solars fins que s’enllesteixi el Pla Territorial
  • CA

SOS Penedès reclama aturar els projectes de grans instal·lacions d’energia solar al conjunt de la vegueria fins que estigui aprovat el Pla Territorial Parcial. La plataforma ciutadana considera que la futura planificació urbanística del Penedès hauria de definir en quins terrenys es permeten aquestes infraestructures, i demana que es restringeixin les condicions per als sòls no urbanitzables. SOS Penedès fa aquest reclam arran del projecte privat d’una gran instal·lació solar en uns terrenys de l’Arboç (Baix Penedès), el qual volen que es retiri. Segons el col·lectiu, l’actual planejament urbanístic qualifica l’espai com a sòl de protecció territorial d’interès agrari i no estaria permesa cap plataforma industrial de producció elèctrica.

SOS Penedès exigeix que el futur Pla Territorial Parcial del Penedès reguli com i on es poden construir plantes solars fotovoltaiques, i proposa que s’aprofiti el document per impulsar aquestes infraestructures en espais urbanitzats industrials o residencials que estiguin buits. La plataforma sosté que l’administració ha de promoure aquestes instal·lacions “des de la perspectiva de l’autoconsum i el cooperativisme”, i demana que “no s’hipotequi l’espai agrari”.

Mentre la Generalitat no aprovi el Pla Territorial del Penedès, l’Arboç es regeix per la normativa urbanística del Camp de Tarragona. En aquest sentit, SOS Penedès remarca que els terrenys on un promotor privat vol aixecar una planta de producció elèctrica solar estan qualificats com a sòl de protecció territorial d’interès agrari i paisatgístic. Això, assenyalen, limita la construcció d’infraestructures i només es poden tirar endavant aquelles que estiguin integrades paisatgísticament. D’aquesta manera, insisteixen, no es podria aixecar la planta solar prevista prop de la fàbrica Sant Gobain, motiu pel qual reclamen la retirada del projecte. Al mateix temps, en un comunicat emès aquest dimecres, SOS Penedès retreu que la llei que regula la construcció de plantes solars “es va fer a corre-cuita, sense tenir en compte l’entorn, el paisatge, l’agricultura i la normativa urbanística de protecció dels espais agraris del Pla del Camp de Tarragona”.

La plataforma ciutadana recorda que la normativa sobre les plantes solars especifica que aquestes instal·lacions es poden construir en sol no urbanitzable si tenen el vistiplau de la Ponència d’energies renovables. Un fet que el col·lectiu lamenta: “Una llei que no tracta els sòls urbanitzables i els no urbanitzables amb igualtat de condicions, no és una bona llei”, sentencien.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa