MonPlaneta
La sonda Curiosity troba proves de la presència de molècules orgàniques a Mart
  • CA
La sonda Curiosity a la superfície de Mart | NASA

Les noves troballes de la sonda Curiosity de la NASA a Mart s’han afegit a les proves que, durant els darrers anys, apunten a la idea que el planeta podria haver acollit vida, si més no microscòpica, i que és possible que encara n’hi hagi, extrem que alguns científics defensen. La sonda Curiosity va ser enviada al planeta roig des de la Terra a principis de novembre de 2011 i, des d’aleshores, fa gairebé sis anys que envia dades i resultats dels seus experiments a Mart, on va arribar l’agost de 2012. Ara, segons uns articles publicats a la revista ‘Science’, la sonda ha detectat la presència de compostos químics orgànics en alguns sediments antics i, a més, també ha mesurat les fluctuacions en els nivells d’una d’elles, el gas metà, a l’atmosfera del planeta.

Tots dos descobriments podrien canviar el curs de l’astrobiologia, segons afirma Ingen Loes ten Kate, experta en aquesta matèria a la Universitat d’Utrecht, a holanda, segons afirma en un comentari que ha estat publicat conjuntament amb els dos estudis. “La pregunta de si la vida es va originar o va existir a Mart és molt més oportuna ara que sabem que hi havia molècules orgàniques a la seva superfície”, ha escrit. Anteriorment, la sonda havia trobat indicis que els ingredients químics necessaris per a la vida havien estat presents a la superfície del planeta, però el descobriment que els nivells de metà canvien segons l’estació, amb els nivells més alts localitzats a finals d’estiu i a l’hemisferi nord del planeta, podria apuntar a fenomens molt més concrets. Al primer dels estudis, els investigadors de la NASA conclouen que “l’amplitud del cicle estacional indica que hi ha processos atmosfèrics o superficials desconeguts que ocorren al Mart del present”.

Ara com ara, la hipòtesi principal dels científics és que els canvis de temperatura fan que el metà emmagatzemat sota la superfície del planeta es filtri a l’atmosfera a través d’esquerdes i fisures. El seu origen, però, és la gran incògnita. Per bé que el metà pot ser produit per processos simples sense cap intervenció biològica, la majoria del que és present a la Terra ha estat creat per microorganismes, cosa que fa pensar en la possibilitat que a Mart hi passi el mateix. Les fluctuacions del metà indiquen clarament que hi ha processos actius sota la superfície del planeta, que podrien ser produides per la reacció entre aigua calenta i roques o per activitat biològica, per exemple. Pel que fa al descobriment de restes de molècules orgàniques, que es calcula que tenen uns 3.000 milions d’anys d’antiguitat, es considera que també poden ser creades en planetes sense vida o que arribessin a través de cometes o asteroides. Les conclusions, però, semblen indicar que, tot i que cap dels descobriments demostra de manera definitiva que hi hagi hagut vida a Mart, deixen la porta oberta a continuar treballant en aquest sentit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa