MonPlaneta
S’han acabat les bosses de plàstic gratuïtes als comerços de Catalunya, per llei

!--akiadsense-->

Aquesta imatge ja no serà gratuita a Catalunya des d’aquest divendres. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica aquest dijous, en el marc de la Llei 5/2017, de 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, un seguit de modificacions del text refós de la Llei reguladora dels residus, entre les quals es prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic, incloent el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable, amb exclusió de les compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 o equivalent, en els punts de venda de mercaderies o productes.

La mesura, que entrarà en vigor aquest divendres serà d’aplicació a tots els comerços de Catalunya, sigui quina sigui la seva tipologia, sempre que en vendre el producte facin servir bosses de plàstic.

Campanya per informar els consumidors

Per garantir la difusió de la norma, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) iniciarà properament una campanya informativa adreçada als comerços, i a la ciutadania en general, per comunicar-los que a partir d’ara les bosses de plàstic deixen de ser gratuïtes, i que tenen alternatives per dur la compra.

L’ARC, en el marc delPacte per la Bossa, va arribar a un acord l’any 2015 amb el sector comercial per fer pagar aquest producte als clients de tots els comerços catalans. Catalunya és, un cop més, pionera a l’Estat Espanyol en l’aplicació de mesures legals pel que fa a la reducció del consum de bosses de plàstic.

Reduir els residus plàstics

El Pacte per la Bossa, signat el 2009 i renovat al maig de 2016, és un acord sense precedents entre el Govern de la Generalitat i totes les organitzacions de la distribució i la fabricació amb presència a Catalunya i l’Estat que va establir per primera vegada un marc de col·laboració per reduir el consum bosses de plàstic de nanses en un 50% l’any 2012. L’objectiu es va assolir amb escreix, i es va passar de les 327 bosses anuals per càpita a 156. L’anàlisi del comportament desigual entre els diversos formats comercials, però, va fer plantejar la necessitat d’ajudar el petit comerç en l’adopció de mesures més exigents, que ja estava adoptant de forma voluntària la gran distribució per reduir el consum de bosses, cosa que es va aconseguir per consens de totes les parts. En concret, tot i que les grans superfícies havien rebaixat considerablement la distribució d’aquestes bosses, principalment fent-les pagar als clients, el petit i mitjà comerç de proximitat tenia dificultats per aplicar de forma voluntària el pagament.

Les bosses de plàstic, a més de consumir recursos en la fase de producció, comporten d’altres impactes sobre el medi. Degut a la seva lleugeresa són fàcilment transportables pel vent i poden arribar a ser consumides pels animals o obstruir canonades i conductes, i fins i tot arribar al mar amb greus conseqüències sobre els ecosistemes marins.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: CASANOVA a març 31, 2017 | 07:25
  CASANOVA març 31, 2017 | 07:25
  Cinisme de primer ordre. Si es volen eliminar les bosses de plástic es prohibeixen com als USA, fent les pagar es mes negoci per les botigues i per l'Estat (IVA).
 2. Icona del comentari de: Plasticland a març 31, 2017 | 07:41
  Plasticland març 31, 2017 | 07:41
  A casa reciclem, i ens fem un fart de llençar bosses plenes de plàstic. És una vergonya que avui tot hagi d'anar plastificat.
 3. Icona del comentari de: Pervers a març 31, 2017 | 08:40
  Pervers març 31, 2017 | 08:40
  Si contaminen, fora! Que les prohibeixin i les facin substituir als comerços. Si les fan pagar, continuarem amb bosses de plàstic contaminants, menys però seguiran. La única diferència és que en lloc de pagar-les els comerços o els proveidors (que son els que t'haurien de facilitar que et puguis endur el seu producte), les pagarem els de sempre. I a sobre, moderns i contents.
 4. Icona del comentari de: el talp venjador a març 31, 2017 | 09:42
  el talp venjador març 31, 2017 | 09:42
  en aquest malaurat pais sempre hem de ser els primers rucs que hem de pagar per tot i més car. Autopistes,taxes,zones blaves,verdes,impostos,reciclatge,bosses de plàstic, La questió es buidar-nos la butxaca amb el pretext de que és pel nostre be. Comença a fer fàstic tot això.
 5. Icona del comentari de: Estafa climatica a març 31, 2017 | 14:31
  Estafa climatica març 31, 2017 | 14:31
  Qui es aquests govern per dir les bosses que podem o no podem utilitzar els comercos i la gent? Si tant creuen en el canvi climatic que vagin al treball en bicicleta i que es treguin l'aire condicionat dels seus despatxos!
 6. Icona del comentari de: Millor fer-les pagar a març 31, 2017 | 21:35
  Millor fer-les pagar març 31, 2017 | 21:35
  Pels comentaris de més amunt. Fent pagar les bosses el consum de bosses ha baixat en picat. Quan eren gratuïtes, la gent n'agafava moltes més de que necessitava. Aquest comportament el vaig observar, en un supermercat que fa anys van decidir cobrar les bosses, quan eren gratis la gent agafava moltíssimes, l'endemà de fer-les pagar, molta gent, per tal d'estalviar-se els 3 cèntims les duia de casa o n'acaparava moltes menys.
 7. Icona del comentari de: Peter a abril 01, 2017 | 07:03
  Peter abril 01, 2017 | 07:03
  Quan costin 1 euro aquesta mesura tindra sentit perque la gent es recordara d'agafarla i sino ho fa a la seguent segur que es recorda igual que passa amb la diferència de preu entre la t10 i el bitllet senzill per exemple. Si el cost son 5 cts no és suficient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa