MonPlaneta
Una sèrie de trobades vol connectar les comunitats científica i diplomàtica de Barcelona
  • CA
La primera trobada del Barcelona Science and Technology Diplomatic Circle | BSTDC

El passat divendres 13 de juny, Barcelona va reunir per primer cop els seus cos consular i ecosistema científic en una de les seves infraestructures tecnològiques de referència: el Barcelona Supercomputing Center. La jornada va reunir una cinquantena de cònsols en aquesta institució, que la setmana anterior havia estat escollida per la Comissió Europea per acollir un dels supercomputadors més potents d’Europa. Va ser la primera edició d’una sèrie de trobades que volen potenciar la cooperació internacional en matèria de ciència i tecnologia. El Barcelona Science and Technology Diplomatic Circle és una iniciativa conjunta de SciTech DiploHub i l’Ajuntament de la capital catalana, inspirada en projectes que realitzen els cossos diplomàtics de Boston, Los Àngeles, Xangai i Singapur. Barcelona és la tercera ciutat sense capitalitat estatal en termes de representació consular, amb gairebé un centenar de missions diplomàtiques. Amb el rol creixent de la ciència i la tecnologia en les relacions internacionals, la relació entre dos sectors de gran rellevància presents a la ciutat però sovint aïllats pot ser molt útil per explorar noves vies de col·laboració i cooperació.

Alexis Roig, director executiu de l’organització de col·laboració público-privada SciTech DiploHub, va presentar l’estratègia de diplomàcia científica i tecnològica de la ciutat. Amb el suport dels principals centres de recerca, universitats, ONGs, corporacions, startups i institucions públiques, SciTech DiploHub vol representar el seu ecosistema científic, tecnològic i d’educació superior al món. Les trobades prioritzaran projectes amb una vessant de cooperació internacional i que abordin els Objectius de Desenvolupament Sostenible. «Estem fent de Barcelona no només una marca atractiva sinó un actor influent en l’escena internacional a través de la ciència i la tecnologia i el seu compromís amb els reptes globals» va afirmar Roig. En paraules de Lluís Gómez, comissionat de Promoció Econòmica, Empresa i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, «el Diplomatic Circle contribueix a projectar Barcelona com una ciutat capdavantera en recerca, educació i atracció de talent». Josep Maria Martorell, director associat del BSC-CNS, va destacar la importància geopolítica creixent de la ciència i la tecnologia. «Europa ha de treballar unida en una àrea tecnològica en què competim amb els Estats Units, la Xina i el Japó, i estem molt satisfets de poder dir que Barcelona tindrà un dels primers superordinadors del nou full de ruta europeu de la supercomputació».

La visita al BSC dels participants a la trobada | BSTDCC

Aquesta primera sessió va incloure una visita al Barcelona Supercomputing Center i a alguns dels seus projectes en computació quàntica i la predicció climàtica. Francisco Javier Doblas, director del departament de Ciències de la Terra al BSC, va destacar la importància de la supercomputació i la capacitat de càlcul en el camp de la predicció climàtica, així com el paper de la cooperació científica internacional en la lluita contra el canvi climàtic. Per la seva banda, Artur García Sáez, investigador del grup de recerca Quantic, va explicar com treballen al supercomputador per dissenyar un ordinador quàntic i els beneficis d’aquesta tecnologia, que tindrà «aplicacions rellevants en àmbits com l’energia, la salut, les finances o l’exploració espacial». L’acte va finalitzar amb un dinar entre representants diplomàtics i membres de la comunitat científica i tecnològica. En paraules de la cònsol d’Itàlia a Barcelona, Gaia Danese, «la iniciativa és una magnífica oportunitat per teixir ponts de col·laboració i acords entre universitats i centres de recerca». SciTech DiploHub i l’Ajuntament de Barcelona organitzaran regularment visites a les principals institucions de recerca i centres científics, universitats i empreses innovadores de la ciutat, reunions informatives sobre polítiques científiques i tecnològiques internacionals i altres trobades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa