MonPlaneta
Es presenten accions per a la millora dels senders saludables a Les Gavarres
Riera de Vilallonga a Les Gavarres

!--akiadsense-->

Les Gavarres són un espai natural protegit a nivell europeu que abasta una àrea de més de 280 km2 eminentment forestal (el 90 % de la superfície és arbrada) i que constitueix una reserva de sòl no urbanitzable en una zona amb una important pressió urbanística i antròpica.

En aquest marc s’han prioritzat accions centrades en dues línies: la millora de l’entorn de senders saludables, la prevenció d’incendis i la millora forestal, dirigides a la conservació dels valors forestals de l’espai i al foment de l’ús públic.

Les accions

A banda dels objectius estrictament de foment dels senders saludables i la conservació del patrimoni natural, el projecte té un objectiu principal en relació amb la reinserció social de col·lectius de persones amb risc d’exclusió social, que han executat la totalitat dels treballs.

Millora de senders saludables

L’eix central de les actuacions de l’anualitat 2017 ha estat la millora de l’entorn d’itineraris que ofereixen la descoberta del massís a la ciutadania. S’ha centrat en accions de condicionament entorn d’elements i traces d’itineraris per fomentar la salut i seguretat dels seus visitants.

Les accions s’han desenvolupat en un total de 18 àmbits d’actuació, en 11,3 km de senders i en unes 2 ha a l’entorn de fonts i punts d’acollida de visitants: l’obertura d’una nova traça que enllaça Sant Martí Vell i Madremanya, i una acció dirigida a la conservació d’una espècie de flora d’interès a les Gavarres.

Prevenció d’incendis

Donant continuïtat a les accions ja empreses en anteriors anualitats, s’han portat a terme treballs de prevenció d’incendis en un superfície de 10,26 ha per establir franges de baixa càrrega de combustible en punts estratègics situats en sectors centrals del massís.

Es tracta d’accions prioritàries, d’acord amb el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals (PPIF) del perímetre de protecció prioritària de les Gavarres (PPP G4).

S’ha actuat a 3 àmbits: 0,8 ha entorn de Sant Cebrià dels Alls, 0,7 ha entorn de Santa Llúcia de l’Arboç i 8,75 ha a cavall dels municipis de Palamós i Forallac en l’àmbit del puig d’en Ribot, a Fitor.

Aquests treballs han consistit en una estassada manual, amb motodesbrossadora, de la fracció arbustiva, per eliminar gran part del combustible acumulat i trencar la continuïtat entre el sotabosc i les capçades. L’objectiu final és reduir tant la intensitat com la velocitat d’avanç d’un possible incendi, just en el punt on el foc hauria de saltar i canviar de vessant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa