MonPlaneta
Seixanta-dos experts exigeixen el tancament total d’Espanya en un article a ‘The Lancet’
  • CA
Equips sanitaris lluitant contra el coronavirus | Europa Press

Un grup de científics encapçalats per Oriol Mitjà, Àlex Arenas, Xavier Rodó, Aurelio Tobias, Joe Brew i José M. Benlloch han publicat una carta a la revista mèdica ‘The Lancet’, una de les publicacions científiques més prestigioses del món, on demanen al govern espanyol el “tancament total” de l’Estat com a passa indispensable per controlar la propagació del coronavirus. Els experts reconeixen la seva “preocupació” per les accions “limitades” de Moncloa i, per bé que afirmen que les mesures preses són “en la bona direcció”, no són suficients per evitar que hi hagi massa pressió en el sistema sanitari.

Els seixanta-dos signants de la missiva assenyalen que, a l’estat espanyol, diversos models que miren de calcular la futura propagació del SARS-CoV-2 coincideixen a preveure que hi haurà un gran número de casos nous durant les properes setmanes i, tenint en compte quants d’aquests necessitaran tenir accés a una Unitat de Vigilància Intensiva, dibuixa tres escenaris: 1, sense restriccions de mobilitat; 2, amb restriccions parcials, com a Espanya; i 3, amb restricció total a tothom excepte els serveis essencials. Aquestes projeccions indiquen que en els circumstàncies actuals, amb un 30% de la població que continua desplaçant-se cada dia a treballar, els serveis públics no podran assumir la gran quantitat de casos greus i col·lapsaran, cosa que, sumada a l’envelliment de la poblaició espanyola, provocarà una gran mortalitat.

L’investigador Oriol Mitjà | Cedida

Així doncs, els científics exigeixen al govern espanyol que prengui “mesures més dràstiques” de manera immediata i impedir que aquestes prediccions es facin realitat. Entre les seves recomanacions hi ha l’establiment de categories regionals segons els casos per cada 100.000 habitants i implementar paquets de mesures diferents segons la gravetat de la situació. En la categoria més greu, de més de 100 casos per cada 100.000 habitants durant els darrers set dies, es recomana el tancament total de la regió i el confinament total dels ciutadans, excepte els serveis essencials, durant entre 15 i 21 dies. Aquesta categoria, assenyalen, és la que tindrien a dia d’avui La Rioja, Madrid, Navarra, el País Basc, les dues Castelles i Catalunya.

A banda, també es demanen mesures com la prohibició de tots els viatges i totes les activitats econòmiques no essencials, a més de l’ús més ampli de tests de diagnòstic en els possibles casos de coronavirus. Així, els experts també reorden que és “urgent” establir una cadena de compra i subministrament d’equipament de protecció que, afirmen, ara mateix és “insuficient per a personal sanitari que està altament exposat i propens al contagi”. Totes aquestes mesures, diuen, no acabaran amb el COVID-19 en un termini de temps curt però ens posarien en el camí correcte. A més, els experts “supliquen” al govern espanyol que doni accés a les dades del brot a la comunitat científica, permetent-los treballar millor i crear grups de suport que donin “una resposta científica completa, objectiva i transparent”.

Personal mèdic fa un test de coronavirus | EP

Per acabar, els signants de la carta recorden que un element clau de l’èxit d’alguns països asiàtics en la contenció del virus és un sistema de vigilància que permeti “recollir i informar de les dades epidemiològiques fins al nivell individual o de la llar”. Per fer això, recorden, caldrien dues coses: una aplicació mòbil universal per autoinformar de possibles casos de COVID-19 i un augment de la capacitat de diagnòstic per identificar i aïllar ràpidament els nous casos. Així, consideren, es podria frenar la pandèmia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa