MonPlaneta
La salamandra més gran del món és a punt de desaparèixer en estat salvatge

Els treballs de camp que s’han dut a terme durant els darrers 4 anys semblen indicar que la salamandra gegant xinesa ha desaparegut gairebé per complet dels seus hàbitats naturals. En canvi, hi ha milions d’exemplars que viuen en granges comercials, on són criats com a aliment per a restaurants de luxe perquè la seva carn és molt apreciada.

Després de sobreviure sense patir canvis substancials durant els darrers 170 milions d’anys i d’haver sobreviscut a l’extinció que va acabar amb els dinosaures, ara la seva conservació és considerada una de les grans prioritats dels defensors de la biodiversitat del món.

En el passat la salamandra gegant, l’amfibi més gran del món, era un animal típic als rius de tota la Xina. Mentre en el passat menjar-ne estava molt mal vist per la seva importància cultural -se l’anomena “wa wa yu” (peix nadó) perquè el seu crit de socors sembla el plor d’un nen petit-, actualment és considerada una menja suculenta, i la seva explotació per a consum humà ha tingut un efecte devastador en el nombre d’aquests animals que viuen en llibertat, que s’ha reduit fins a pràcticament desaparèixer en molt poc temps.

Tot i que la cria en captivitat de salamandres gegants per a ús alimentari està prohibit, la Xina ha vist un creixement rapidíssim de les granges comercials, amb els exemplars més grans, que poden medir gairebé 2m de llarg, sent venuts a preus que poden arribar als 1.300€. En llibertat, aquest amfibi està considerat “críticament amenaçat” per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura i, de fet, és una espècie protegida a la Xina.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa