MonPlaneta
Per fer reviure el riu Ripoll, apadrina un arbre
  • CA

Fes reviure el Ripoll! és un projecte impulsat per l’ADENC que consisteix en la recuperació de la vegetació de ribera del riu Ripoll al seu pas de Sabadell, de la fauna autòctona i de l’ecosistema fluvial, a través de la implicació i la participació ciutadana.

Amb la intenció de donar continuïtat al projecte Fes reviure el Ripoll!, l’ADENC va iniciar una campanya d’apadrinament d’arbres el 2016.

Per participar en aquest projecte és tan senzill com entra al web del projecte.

El nom dels padrins sortiran publicats al web, a no ser que els titulars comuniquin el contrari. “Els padrins” rebran per correu electrònic una acreditació, si així ho desitgen.

Tot i que en els darrers anys s’han fet esforços destinats a millorar la qualitat de l’aigua del riu i a millorar l’accessibilitat a l’espai per la ciutadania, creant un espai d’oci, l’estat ecològic del Ripoll a l’alçada de Sabadell és pèssim. El principal problema és la manca de la vegetació fluvial que és pròpia en aquest espai i la presència en el seu lloc d’espècies vegetals oportunistes i pròpies d’espais fortament humanitzats o espècies vegetals exòtiques com la canya americana, amb un fort component bioinvasor.

Un altre objectiu és el d’efectuar un exercici d’educació ambiental a l’aire lliure. En aquest sentit, a més de donar a conèixer a la ciutadania el paper que ha tingut el Ripoll en el desenvolupament de Sabadell, es vol fer especial èmfasi en mostrar la diversitat i la importància dels diferents elements que configuren un riu (llera, aigua, sòl, meandres, vegetació, flora, fauna, etc. No només es tracta de reconèixer-los, sinó també i principalment, d’aprendre a estimar-los, saber-ne el rol dins d’aquest ecosistema i ajudar a recuperar-los.

Seguiment del projecte

Des dels inicis, l’any 2009, s’ha volgut saber si el la feina era encertada o no i en quin grau s’assolien els objectius, és per això que s’han organitzat diferents activitats encaminades al seguiment de la fauna i de la flora de la zona on s’ha reballant. En aquest sentit es fa un seguiment periòdic (dues vegades l’any) de la qualitat ecològica del riu. Així mateix s’ha consolidat una estació d’anellament científic d’ocells que amb una periodicitat mensual recull dades sobre els ocells que es troben al riu Ripoll, aquest projecte compta amb un equip d’anelladors consolidat i ja va per la tercera temporada.

També en aquesta línia, s’han organitzat nits amfíbies per conèixer els amfibis que viuen al riu, així com diverses jornades de pesca elèctrica per estudiar els peixos que es troben al riu Ripoll. Totes aquestes activitats de seguiment i estudi, estan obertes als socis i a la ciutadania en general, ja que es considera que són una contribució a l’educació i sensibilització ambiental per si mateixes.

Campanya de micromecenatge: VERKAMI (2012)

Entre els mesos de març i abril del 2012 l’ADENC ha activat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma web de Verkami. Un doble objectiu: captar 2.000 euros a partir de petites aportacions, i ampliar el ressó social del projecte “Fes reviure el Ripoll!”.

Apadrinament de parcel·les (2013-2015)

Els ciutadans a títol individual, però també col·lectius, entitats, empreses, poden contribuir econòmicament al projecte gràcies a una campanya per apadrinar parcel·les d’uns 40 m2 de l’espai a regenerar. En total hi ha 1.000 parcel·les que busquen apadrinament (40.000 m2). El preu d’apadrinament és de 15€ per parcel·la, i es destinaran a finançar el projecte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa