MonPlaneta
Retiren més de 300 tones d’una alga invasora del pantà de la Torrassa, a l’Alt Pirineu
Operaris retirant algues al pantà de la Torrassa
Operaris retirant algues al pantà de la Torrassa | ACN

!--akiadsense-->

El Parc Natural de l’Alt Pirineu fa uns dotze anys que fa campanyes de neteja d’una alga invasora (Elodea Canadensis) al pantà de la Torrassa i la Mollera d’Escalarre. Durant aquest temps ha retirat unes 300 tones d’aquesta alga, que un cop fora de l’aigua es pot fer servir d’adob. Es tracta d’una planta que prolifera molt ràpidament i per aquest motiu, cada any des del Parc Natural, fan campanyes per minimitzar-ne la presència. Aquest any n’han retirat unes 20 tones. Es tracta d’una feina molt laboriosa i manual. Amb el nivell del pantà baix es retira la planta amb rasclets.

Marc Garriga, director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, ha explicat que estan estudiant una solució definitiva que implicaria dragar aquesta zona. Garriga ha explicat que aquest dragatge implicaria retirar els sediments dels marges del pantà i d’aquesta manera eliminar les arrels i les llavors d’aquesta planta. Amb aquesta operació s’arribaria a reduir de manera important la planta però en cap cas a extingir donat que prolifera molt de pressa. Durant aquest 2020 es realitzarà l’estudi per fer el dragatge sense malmetre l’entorn del Parc Natural de l’Alt Pirineu i es presentarà a Endesa, companyia gestora del pantà de la Torrassa, perquè n’assumeixi el cost.

L’arribada d’aquesta espècie al pantà de la Torrassa, al Pallars Sobirà, es creu que va ser per la neteja d’alguna peixera en una àrea pròxima. Per aquest motiu es demana a la ciutadania fer un bon ús de les plantes exòtiques. Ara, la seva presència ocasiona problemes a les activitats recreatives que es fan a la zona com pot ser la pesca o la navegació. Garriga ha explicat que el més preocupant és que entra en competència amb altres espècies aquàtiques protegides que hi ha al pantà.

Fa uns anys es va dissenyar un sistema de parcel·les de control i experimentació en una zona de l’embassament densament poblada per l’espècie, per realitzar assajos. Mentre a una parcel·la se seguia fent l’extracció manual de la planta, en una segona és va cobrir el fons amb graves i a una tercera amb lones. A la resta es va extreure la planta amb una màquina amfíbia. L’evolució de cada parcel·la ha permès dictaminar que el més eficient per erradicar aquesta espècie ha de ser un dragatge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa