MonPlaneta
Un respirador desenvolupat pel Clínic, Trias i Pujol, UB i GASN2, autoritzat per a un estudi

L’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) ha autoritzat un estudi clínic amb el Dispositiu Autònom de Respiració (DAR), un respirador mecànic invasiu per a pacients amb covid-19. És el tercer dispositiu desenvolupat amb el suport del coneixement de l’Hospital Clínic, l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, que rep aquesta aprovació. Inicialment, l’estudi es farà al Clínic i a Can Ruti, i s’ampliarà a altres hospitals de Catalunya i de la resta d’Espanya quan es disposi de dades dels primers pacients. La iniciativa ha estat possible gràcies al suport rebut per un gran nombre de particulars, empreses i entitats. També ha comptat amb el suport del Servei Català de la Salut, que ha propiciat la incorporació d’empreses i ha donat suport als centres per trobar aquest tipus de solucions.

El nou equipament compta amb parts d’origen industrial, una part pneumàtica i d’instrumentació, una altra d’elèctrica i electrònica, així com software de control de variables de procés, monitoratge en pantalla i alarmes visuals i sonores. És un dispositiu lleugerament més sofisticat que els dos anteriors autoritzats per a proves clíniques. Amb el DAR es podrà controlar la freqüència respiratòria i altres paràmetres de forma constant i objectiva, proporcionant al pacient un suport vital que d’altra manera no tindria, sempre en absència d’un respirador convencional disponible.

L’equip que ha supervisat les simulacions l’han format el Dr. Josep M. Nicolás, especialista en medicina intensiva del Clínic i professor de la UB, el Dr. Ramón Farré, Catedràtic de Fisiologia de la UB i cap del grup Biofísica respiratòria i bioenginyeria de l’IDIBAPS, i el Dr. Manel Puig, de l’Institut de Recerca i Hospital Germans Trias i Pujol. Ara l’equip de producció està preparat per començar-ne la fabricació en el moment que l’AEMPS homologui el dispositiu. GASN2 calcula que, inicialment, se’n podrà produir 100 equips diaris, que poden incrementar si s’obre a altres països.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa