MonPlaneta
Repsol-Petronor, la URV, la UPC i tres universitats més impulsen un Màster en Tecnologies d’Hidrogen
  • CA

El Grup Repsol-Petronor, la Mondragon Unibertsitatea (UM), l’Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat de Saragossa (Unizar), a més de l’Institut Comte de Rius de Tarragona, l’Institut Escola del Treball de Barcelona i quatre centres formatius i d’investigació més han unit els seus esforços per posar en marxa el màster en Tecnologies d’Hidrogen, que començarà el 15 d’octubre de 2021. Es tracta d’un màster localitzat a Bilbao, Barcelona, Tarragona i Saragossa i que s’impartirà majoritàriament en modalitat virtual síncrona.

Estació de repostatge d'hidrogen | Nikola
Estació de repostatge d’hidrogen | Nikola

L’hidrogen és un dels vectors energètics amb major potencial per reduir la dependència de combustibles fòssils i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. L’aposta institucional per aquestes tecnologies en l’anomenada transició energètica és clara. Segons un informe de Hydrogen Council, els projectes destinats a desenvolupar l’hidrogen verd com a font neta d’energia sumaran una inversió mundial de més de 250.000 milions d’euros fins a l’any 2030. Els fons europeus de recuperació Next Generation, encaminats a treballar per l’estratègia de descarbonització total de tots els sectors econòmics el 2050 a Europa, també aposten de forma clara per aquest vector energètic. Seguint les estratègies europees al voltant de les tecnologies de l’hidrogen, s’ha creat aquesta col·laboració sense precedents d’entitats de referència tant del món industrial com universitari i de formació professional, que cerca accelerar el desenvolupament de les tecnologies de l’hidrogen en la indústria i que necessitarà un equilibri entre els perfils d’enginyeria formats a la universitat i els provinents de la formació professional.

Autobus alimentat amb hidrogen | Gnsin (CC)
Autobus alimentat amb hidrogen | Gnsin (CC)

Aquest màster sorgeix de la iniciativa motora del Corredor Basc de l’Hidrogen (BH2C), un gran projecte institucional i empresarial per convertir Euskadi en un gran hub de l’economia productiva verda i liderar un nou model energètic. De la mà de Repsol-Petronor i amb la participació activa de més de 78 organitzacions entre empreses i centres de coneixement, aquest projecte preveu produir anualment 20.000 tones d’hidrogen i reduir més d’1,5 milions de tones a l’any d’emissions de CO₂. Amb una inversió de 1.300 milions d’euros fins a l’any 2026, també té previst generar més de 1.340 llocs de treball directes i 6.700 indirectes. La Vall de l’Hidrogen de Catalunya, per la seva banda, ha estat identificada per la Generalitat com una de les 27 iniciatives tractores per a la recuperació econòmica. Més de 120 organitzacions públiques i privades formen part de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, coordinat per la URV conjuntament amb les empreses Repsol i Enagás. Per la seva banda, la UPC porta investigant des de fa temps en la producció de l’hidrogen i el seu ús en diferents entorns, incloent-hi les piles de combustible.

Dipòsit d'hidrogen i bateria elèctrica d'un Toyota Mirai | Mario Roberto Durán Ortiz (CC)
Dipòsit d’hidrogen i bateria elèctrica d’un Toyota Mirai | Mario Roberto Durán Ortiz (CC)

El màster en Tecnologies de l’Hidrogen representa una bona oportunitat per difondre aquest coneixement acumulat tant al sector productiu com a estudiants acabats de titular. El màster comptarà amb la participació de reconeguts professionals en actiu de la indústria, així com experts universitaris i de centres tecnològics i de recerca de les dotze entitats impulsores. El component pràctic és un dels eixos centrals d’aquesta aposta formativa, ja que les persones participants realitzaran pràctiques regulars amb paquets de simulació, visites tècniques a empreses, a més de pràctiques presencials en laboratori per testejar els conceptes i eines analitzades. La formació culminarà amb un treball fi de màster aplicat a un repte real, amb un objectiu prioritari: contribuir a l’avanç en els reptes reals de les empreses en el camp de les tecnologies d’hidrogen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa